Mély vízben ne lankadjon a figyelem!

Vízparton, medencében vagy a kerti pancsolóban sose veszítsük szem elől gyermekünket, mert a gondatlanságnak tragikus következményei lehetnek. Az osztrák Der Standard című lap statisztikái.

A forró nyári napokon mindenki igyekszik lehűteni magát, sokan strandon, vízparton vagy az otthoni medence mellett töltik szabadidejüket. Hűsölés közben azonban hajlamosak vagyunk jó néhány biztonsági előírásról megfeledkezni.

Az osztrák Der Standard című lap is arra figyelmeztet, hogy júniusban és júliusban jellemzően emelkedik a vízbe fulladásos halálesetek száma – különösen az öt éven aluli gyermekek vannak veszélyben. A Nagyok óvják a kicsiket! elnevezésű egyesület arra kér mindenkit, sose veszítse szem elől a kisgyermeket a vízparton vagy a vízben.

Holger Till, az egyesület elnöke így nyilatkozott: „A kicsik hangtalanul, néhány percen belül megfulladhatnak. Ezért tízéves korukig, amikor már kellően érettek, illetve jól tudnak úszni, érdemes rajtuk tartani a szemünket.”

Ez elsőre felettébb szigorúnak hangzik, a szakértő azonban e tekintetben nem ismer pardont. Az egyesület 200 vízi, fulladásközeli esetet vizsgált. Az eredmény: minden ötödik halállal végződött.

A három éven aluliak különösen veszélyeztetettek. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva fejüket nem képesek kiemelni a vízből, akkor sem, ha csak tíz centiméter mély. Ezért nemcsak a nagy medencék vagy tavak, hanem a felfújható kis pancsolók, illetve az esőgyűjtő kádak, hordók is veszélyesek lehetnek!

Nézzünk néhány statisztikai adatot:

  • a vízbe fulladásos balesetek 61 százalékában 0–4 éves korú gyermekek érintettek
  • a balesetek kétharmadában pedig fiúgyermekek
  • az 1996 és 2000 között mért 18 százalékos halálozási arány 2011 és 2015 között tíz százalék alá csökkent, vagyis csaknem megfeleződött

 

Ez azt jelenti, hogy tudatosabban készülünk a vízi kalandra, jobban figyelünk. Bármilyen furcsa viszont, a balesetek 41 százaléka akkor történik, amikor a kicsi úszás közben víz alá merül, 34 százalékban akkor, ha vízbe esik, és 25 százalékban, ha észrevétlenül keveredik el a vízben.

 

Kisbabáknál a legfontosabb, hogy megszokja a vizet, aztán négyéves kortól úszásoktatásra is járhat.
Fotó: shutterstock

 

„Ha a gyermek betölti a négyet, nyugodtan járhat úszásoktatásra – tanácsolja Holger Till. – Ettől még persze ne hagyjuk egyedül a vízben strandolás közben. Sokszor ugyanis túlbecsüljük a kicsik képességeit, és alábecsüljük a veszélyforrásokat. Vannak, akik medencében tanulnak meg úszni, a nyílt vízen ugyanakkor megszeppennek a váratlan helyzetektől, és hirtelen még azt is elfelejtik, amit addig tudtak. Aztán csendben megfulladnak…”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.