Tiszta étkezés élvezhetően

Az egészségesebb életmódnak az úgynevezett clean eating az alapja, amelyhez csupán türelem, idő és odafigyelés szükséges. A témával az osztrák Kronen Zeitung című lap is foglalkozik.

Az újévi fogadalom ugyanúgy hozzátartozik az évváltáshoz, mint a lencse vagy a pezsgő. Aztán a nagy fogadalmakból persze üres szavak maradnak. Az osztrák Kronen Zeitung című lap szerint ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy – kényszerből vagy szabad elhatározásból – egészségesebben táplálkoznak, illetve lefogynak.

Persze napokon belül jönnek a kifogások, mondván: „Ez nem megy”, „Így nem működik”, „Már olyan sokszor próbáltam”, „Mindjárt itt a húsvét”, és így tovább. Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy rendszeres testmozgás és helyes táplálkozás nélkül aligha sikerülhet búcsút inteni a kilóknak, illetve megadni az esélyt, hogy egészségesebben éljünk.

 

Elcsépelt tétel, de rendre bebizonyosodik, hogy az egészséges táplálkozás mit sem ér sportolás nélkül.

 

A táplálkozás átalakítása jelentős áldozatokkal, gyakran lemondással jár. Az osztrák lap nem is tagadja, sokszor írt már a különböző fogyókúrás módszerekről, ezek hatékonysága azonban sok esetben megkérdőjelezhető. Ezért ezúttal – a sportolás fontosságának aláhúzása mellett – a clean eating, vagyis a tiszta táplálkozás jótékony hatásaira irányította a figyelmet.

Az átállás nem igényel különösebb konyhai tudást, helyette inkább odafigyelést és kitartást. Na meg persze türelmet. A clean eating ugyanis nem egy új diéta, hanem gyökeres változás – lényege, hogy lehetőleg csak olyan terméket fogyasszunk, amelyet a természet ad. Igyekezzünk kerülni az élelmiszeripari tömegtermékeket, ketchup helyett paradicsomot, gyümölcsös joghurt helyett gyümölcsöt és natúr joghurtot fogyasszunk.

Bevásárláskor szánjunk időt arra, hogy elolvassuk a termékek hátoldalán lévő szöveget. Aki csak teheti, kerülje a feldolgozott termékeket, amelyek adalékanyagokat, szín- és ízfokozókat, valamint tartósítószert tartalmaznak. Tabunak számít a gyorséttermi kaja és a tészta fogyasztása is.

Adva van persze a kérdés, akkor mit ehetünk?

Leegyszerűsítve: mindent, amit nem reklámoznak, s amely csak egy-két összetevőből áll. Hús, hal, zöldség és gyümölcs jöhet, ahogyan a teljes kiőrlésű péksütemények is. Aki tiszta táplálkozásra vállalkozik, jobban teszi, ha maga készíti el az ételét. Ez nem azt jelenti ugyanakkor, hogy órák hosszat kell a konyhában szobroznia.

Egyre népszerűbb, hogy öt (vagy hat) hozzávalót tartalmaz egy étel, mert gyorsan elkészíthető, és a kezdők is könnyebben boldogulnak. A legtöbb háztartásban adva vannak az alapokhoz szükséges hozzávalók: só, bors, ecet, olaj, tej és vaj, valamint zöldségek egy tartalmas alapléhez.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.