Tókerülő bringatúra Karintiában

A napfényes osztrák délvidéken, többnyire a Dráva mentén egy összesen 340 kilométer hosszú, változatos, egy hét alatt teljesíthető kerékpáros útvonal várja a sportolni vágyókat,

Részt venne egy izgalmas kerékpártúrán? Fedezze fel Ausztria napfényes délvidékét két keréken, s kerékpározzon kristálytiszta vizű, türkiz színű tavak mentén, járja be az olasz és a szlovén határ közelében lévő lenyűgöző domb- és hegyvidéket!

A rendelkezésre álló idő és erőnlét függvényében a 340 kilométer hosszú, változatos útvonal tetszőleges számú szakaszra osztható. A legjobb, ha az egész kerékpártúrára legalább egy hetet szánunk. Ebben az esetben elegendő időnk marad, hogy élvezzük a meleg vizű hegyi tavakat, illetve megcsodáljuk az útba eső természeti, valamint kulturális látnivalókat.

A nyolcast leíró, többnapos kerékpártúra egyik lehetséges kiindulópontja a Dráva mentén lévő Villach városa, amely Karintia földrajzi középpontjának számít. A túra túlnyomó részt jelzett kerékpárúton vezet, illetve egybeesik az Alpok-Adria kerékpárút és a Dráva menti kerékpárút néhány szakaszával.

1. szakasz: Villach–Millstatt

67 kilométer, 690 méternyi szintkülönbség

A nagy karintiai tókerülő túra kiindulópontja Villach keleti részén, a Dráván átívelő piros Béke hídnál (Friedensbrücke) van. Az északi irányba vezető kerékpárúton alig öt kilométer múlva érhető el az Ossiachi-tó.

2. szakasz: Millstatt–Techendorf

49 kilométer, 732 méternyi szintkülönbség

A túra ezen a szakaszon a híres Dráva menti kerékpárútba torkollik, Neuolsachnál kell aztán letérni nyugati irányba, majd a festői szépségű Weissensee keleti partjához érünk. Itt véget ér a kerékpárút, és hajóval kelhetünk át a hegyek között megbúvó tavon.

 

Fotó: Kärnten Werbung/Edward Gröger

 

3. szakasz Techendorf–Pressegger-tó

30 kilométer, 246 méternyi szintkülönbség

A rövid harmadik szakasz majdnem felér egy pihenőnappal – ha nem lenne ott az 1074 méter magas Kreuzberg-nyereg. A hegymenetet követően hosszú lejtmenet következik a Gitschtalon át Hermagorba, majd megérkezünk a meleg vizű Pressegger-tóhoz.

4. szakasz Pressegger-tó–Egg am Faaker See

49 kilométer, 295 méternyi szintkülönbség

Kényelmes tempóban tekerhetünk az olasz és szlovén határig, majd onnan keleti irányban visszafelé. A kristálytiszta vizű Gail-folyó szelíden csörgedezik a kerékpárút mellett, amelyről csodálatos kilátás nyílik a Dobratschra. A nap célállomása a türkiz színű Faaki-tó.

5. szakasz Egg am Faaker See–Sankt Kanzian am Klopeiner See

58 kilométer, 369 méternyi szintkülönbség

A Faaki-tó északi végéről a Karavankákra és a Mittagskogel piramis alakú hegytömbjére nyíló varázslatos kilátásban gyönyörködve juthatunk vissza a Dráva völgyébe, majd tovább a Wörthi-tó partján lévő Veldenbe.

 

Fotó: Kärnten Werbung/Uwe Geissler

 

6. szakasz Sankt Kanzian am Klopeiner See–Velden am Wörthersee

69 kilométer, 493 méternyi szintkülönbség

Az útvonal túlnyomó részt a Dráva menti kerékpárúton vezet, amelyet 2016 óta ötcsillagos kerékpárútként ajánl a Német Kerékpáros-szövetség (ADFC). Ezen a szakaszon vizek és hegyek, várak és víztározók mentén tekerhetnek a kerékpárosok.

7. szakasz Velden am Wörthersee–Villach

18 kilométer, 113 méternyi szintkülönbség

Az utolsó szakaszon búcsút vesznek a túrázók a karintiai tavaktól. A veldeni tóparti sétánytól a Dráva menti kerékpárúton kell még néhány kilométert megtenni, mielőtt Villachba érnénk. A tókerülő túra a Velden keleti részén lévő piros Béke hídnál (Friedensbrücke) ér véget.

Címlapfotó: Kärnten Werbung/Uwe Geissler

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.