A multivitaminok előnyei és hátrányai

Multivitamint fogyasztanak a sportolók, a kismamák, illetve az étkezési zavarral küzdő gyerekeknek is javasolják az orvosok. Vajon valóban hasznosak ezek a készítmények? Érvek és ellenérvek.

Több népszerű sportoló, például a hatszoros Super Bowl-győztes Tom Brady is rendszeresen szed multivitamint. A tudományos világban folyamatosan vitáznak, hogy mennyi és milyen vitaminra van szüksége az embernek. Egyesek szerint a multivitaminok hasznosak, pozitívan hatnak az egészségre, és érdemes naponta szedni. A másik oldal azonban veszélyesnek tartja ezeket a készítményeket. Néhány érv a multivitamin mellett és ellen.

 

ELŐNYEI

Megelőzi a vitaminhiányt
Ezekben az étrendkiegészítőkben nagyon sok vitamin és ásványi anyag található, így ha rendszeresen szedjük, megelőzzük, hogy bármilyen hiányállapot alakuljon ki a szervezetünkben. Olyanoknak nagy segítséget nyújtanak, akik eleve valamilyen ásványianyag-hiányban szenvednek, például alacsony a vasszintjük. Magasabb vastartalmú multivitaminnal elegendő vasat adhatnak az étrendjükhöz.

Fokozza az energiát, koncentrációt
Bizonyos vitaminok, például a B-vitaminok (B6, B12, folsav, tiamin) fontos szerepet játszanak az agyi működésben, különösen a koncentrációt illetően. Hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, elűzik a fáradtságot.

Segít az extra veszteségek pótlásában
Bizonyos körülmények megterhelik a szervezetet, ilyenkor magasabb koncentrációjú vitaminokra van szükség. Jó példa, amikor egy nő várandós vagy szoptat, illetve, amikor egy profi sportoló nagyobb terhelésnek van kitéve. Ilyen esetekben napi egy multivitamin-tabletta segít az extra veszteségek pótlásában.

Praktikus
A multivitamin szedése a legegyszerűbb módja, hogy plusz ásványi anyagokat vigyünk a szervezetbe. Nem kell mást tenni, mint mindennap ugyanabban az időben bevenni a tablettát.

 

Fotó: Shutterstock

 

HÁTRÁNYAI

Túladagolás
Sokan nem is gondolják, de a vitaminokat is túl lehet adagolni, külnösen a zsírban oldódókat (A, D, E, K-vitamin). A túladagolás lehet enyhe és súlyos, olyan tünetekkel járhat, mint fáradtság, émelygés, hányás, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, verejtékezés, szorongás, depresszió, szívdobogás, légzési nehézség vagy veseelégtelenség.

Néhány nem olyan hatásos
A szakemberek szerint ezek a készítmények sem működnek egyformán. A rágótabletták vagy a szérumok sokkal hatásosabbak, mint a szilárd kapszulák. Utóbbiak ugyanis lehet, hogy teljes felszívódás nélkül haladnak át a gyomron és a bélcsatornán.

Lehet, hogy nem biztonságosak
Ezekből a készítményekből a patikában kaphatóakat ajánlatos vásárolni, amelyeket az egészségügyi hatóságok bevizsgáltak. Előfordulhatnak ugyanis a forgalomban, amelyek nincsenek kontrollálva.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.