Így étkezett Schwarzi a pályája csúcsán

A mai napig nagyon sok konditerem falán kint lóg Arnold Schwarzenegger fotója, amint kisgatyában pózol dagadó izmokkal. Hogyan lett egy grazi fiatalemberből a világ legjobbja?

Arnold Schwarzenegger 14 évesen a futball helyett a testépítést választotta, már ilyen fiatalon komoly edzéstervvel rendelkezett. Kalifornia állam későbbi kormányzója egy grazi konditerembe járt rendszeresen, és olyan sportolók motiválták, mint például Johnny Weissmüller vagy Steve Reeves.

Schwarzi tudatosan készült arra, hogy a világ legjobb testépítője legyen, és a ’70-es években el is érte a célját. 1970-ben nyerte meg először a Mr. Olympiát, majd az azt követő öt évben sem talált legyőzőre.

„Pályafutásom csúcsán 51 centis vádlim, 72 centis combom, 86-os derekam, 145-ös mellkasom és 56-os karom volt” – idézi Schwarzeneggert a pumpingiron.hu.

Arnold Schwarzenegger keményen megküzdött azért, hogy a legjobb legyen /Fotó: AFP

Schwarzenegger persze keményen dolgozott, hogy felépítse tökéletes izomzatát. Napi kétszer edzett, 4–6 órát töltött a konditeremben és ötször evett. A ’70-es években a testépítők alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diétán éltek.

Arnold étrendje főleg tojásból, húsból, halból, zöldségekből, túróból és fehérjeshake-ből állt.

A testépítők ekkor nagyon kevés rizst és gyümölcsöt ettek. Állítólag nem volt valami nagyétkű, egy közepes méretű steakkel jóllakott. Schwarzeneggeréknek azonban volt egy „csaló” napjuk, amikor azt ehettek, amit akartak. Akár pizzát, fagylaltot vagy süteményt.

A ’70-es években a testépítők nem válogathattak a különböző táplálékkiegészítők között, szteroidokat viszont használtak. Több testépítő is orvosi felügyelet mellett szedte ezeket a szereket. Schwarzi elismerte, hogy ő is használt szteroidokat.

Az „Osztrák Tölgy” aztán az 1975-ös Mr. Olympia megnyerése után bejelentette visszavonulását. 1980-ban azonban visszatért a versenyre, a Conan, a barbár című filmre olyan jó formába hozta magát, hogy újra elindult. S ha már elindult, nyert is…

Borítókép: AFP

Schwarzenegger hat szabálya a sikerhez

– Bízz magadban!

– Döntsd le a korlátokat!

– Ne félj a kudarctól!

– Ne hallgass a negatív emberekre!

– Dolgozz keményen!

– Ne csak kapni akarj, adj is!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.