Kaliforniától Kanadáig – lóháton

Aniela Gottwald kilenc hónap alatt csaknem hétezer kilométert tett meg két lóval és egy kutyával. Az út, sőt már az azt megelőző felkészülés sem volt zökkenőmentes, de semmi sem tántoríthatta el a céljától.

Aniela Gottwald négyezer mérföldet, azaz körülbelül 6500 kilométert lovagolt Kaliforniából a Brit Kolumbiában található szubalpin medencéig, a Sacred Headwatersig. Két lóval és egy kutyával tette meg az utat. A csaknem egyéves, kemény túrával sok társához hasonlóan elsősorban a természetvédelem fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet, például szeretné megóvni a Sacred Headwaterst az iparosítással és építkezésekkel járó káros hatásoktól. Dokumentumfilmet is forgatott a nem mindennapi kalandról.

Jó kérdés persze, hogy miért épp lovon, és miért épp Kanada egyik legnyugatibb tartományát választotta célállomásnak.

Kezdjük talán azzal, hogy négyéves korától egy apró, 167 főt számláló kis amerikai faluban nőtt fel lovak, csirkék és kecskék között, és mint mondja, a lovak iránti szenvedélyét az édesanyjától, a kirándulás és a természet iránti rajongását pedig elsősorban édesapjától örökölte. Kétévesen már lovagolt, ha pedig éppen nem, akkor vagy az édesapjával kirándult, vagy egyedül fedezte fel a környék csodáit.

Mint mondja, örökre magába szívta a természet szeretetét, és bár a középiskola elvégzése után dráma- és dokumentumfilm-készítést tanult Prágában, illetve New Yorkban, hamar ráébredt, hogy nem érzi jól magát a fullasztó nagyvárosi közegben. Gyorsan visszatért a természethez, és egy hátizsákkal nekivágott Ausztráliának. Tizenkilenc évesen, édesapja halála után csak a természet közelsége nyújtott neki vigaszt, és folyamatosan azon gondolkodott, mihez kezdjen az életével.

Farkaskutyájával és két lóval bejárta Coloradót, és mint mondja, számos nehézséggel és buktatóval kellett szembenéznie, de ezek tették igazán erőssé. Annyira erőssé, hogy később két lóval vághasson neki a csaknem hétezer kilométeres túrának.

Csakhogy majdnem meghiúsult a terve, amikor egy futótűzben leégett a család otthona, és csak a szerencsének köszönhette, hogy lovai életben maradtak. Az egyik musztángja, Jax pedig nagyjából félúton annyira boldogtalannak tűnt, hogy úgy döntött, nem erőltet rá semmit, és nélküle folytatta az utat, amelyre olyan sokat készült.

View this post on Instagram

Happy New Year! The shifts that have transpired over the last month feel like a cleansing wave of energy celebrating the start of a promising new decade. A year of ‘perfect vision’. So many of us use the energy around the New Year to change or draw our intent. It is a perfect new beginning we have for one day every year. But really, we have the gift of ‘new beginning’ in every moment, in every breath we get to sip in our aliveness. I’ve been deep in my own creative hibernation, hovering between the next steps down the trail of my journey. The more silence I’ve dove into the more I’ve realized how and what I want to share. I personally find the act of over-sharing ‘my story’, ‘my life’, exhausting and off of my heart’s intent. I’m notorious for leaving my phone in my car, or letting it die when I am in the presence of those I love. I find the greatest gift you can give another is your full presence. And it’s only become meaningful for me to share if it comes from a place of service with an intention for inspiration or love. It is just as important for your soul to find a quiet cocoon and melt into that space for as long as it takes to feel yourself again. You don’t need anyone else’s permission to just be, and not state who you need to be over and over. In this new year I am committed to learning with my mentor @annatwinney so that I can continue to catch the whisper with the animal relationships that is the heart of Riding Wild. Last year I spent 3 weeks learning the fundamentals of Reach Out To Horses and this year I will be attending 5 week’s of colt starting, foal gentling, wild horse training, remedial problem solving, and exams, completing 20 training case studies that will develop me as a certified horse trainer. And I will continue to bring the voice of Riding Wild to life through our film/non profit. Swipe for a little clip of Sunna’s mastery and enjoyment of our game ‘Sunna come’. 📷 @dyl.harris #ridingwild #ROTH #reachouttohorses #happynewyear #sunna #horsemanship #2020vision

A post shared by Aniela Gottwald (@riding.wild) on

„Hosszú évekig tervezgettem ezt az utat, amellyel egy régi álmom vált valóra. A vadonban nőttem fel, gyerekként órákat töltöttem az Appalache-hegység felfedezésével. Úgy éreztem, a természet az én mennyországom, az igazi otthonom.

Aztán később, ahogy egyre inkább ráébredtem a klímavédelem fontosságára, úgy éreztem, fiatal nőként feladatom, hogy megvédjem a természetet.

A Sacred Headwaters nemcsak az egész út legfontosabb állomása volt, nekem ez Észak-Amerika egyik legjelentősebb helyszíne, az észak-nyugati civilizáció születésének bölcsője. Még mindig élnek ott őslakos törzsek, őrizve a kultúrájukat, és a szénbányászat fejlesztésével, az utak építésével éppen ez kerül veszélybe.”

Persze a Sacred Headwatersig tartó út nem volt zökkenőmentes, a fáradtság mellett számos veszély leselkedett Aniela Gottwaldra. Arról nem is szólva, hogy a lovait közvetlenül előtte törte be, ráadásul a musztáng elég problémás jószág – de, mint meséli, ő éppen a vadsága miatt szereti, és azért, mert az ösztöneit követi. Ezért nem is választott volna másik fajtát.

„Kilenc hónap távol az otthonunktól nagyon hosszú idő, így nagy kitartásra volt szükségem – folytatta. – Ráadásul olyan területen mentünk keresztül, ahol rengeteg a medve, de szerencsére a kutyámnak köszönhetően sikerült elkerülni az ezzel járó veszélyeket. A félelem egyébként egészséges dolog, a kockázat mindig jelen lesz – de több embernek kellene a szenvedélyének élnie. Szerencsére nagyon sokan segítettek az út során, így könnyebb volt küzdeni azért, amiben hiszek. Az igazi hősök azonban azok az őslakosok, akik évek óta azért küzdenek, hogy megóvják azt a területet.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.