Kerékpár vagy szobabicikli? Mikor melyiket?

Érezhető módon beköszöntött az ősz, ezért gyorsan utánajártunk, kerékpárról érdemes-e átülnünk a szobabiciklire. Vélemények pro és kontra versenyzőtől és szakosztályvezetőtől.

Mint korábban megírtuk, a zenére történő (szoba)kerékpározásnak, a spinningnek számos pozitív egészségügyi, fiziológiai és mentális hatása van. Erősíti a szervezetet és a szívet, hatékonyan fogyaszt, és segíti a feszültséglevezetést is. Joggal adódik a kérdés, az ősz beköszöntével hobbikerékpárosként is használjuk-e?

Az ilovebicycling.com weboldal szerint a hobbikerékpározás berkein belül rendkívül eltérő a szobakerékpár megítélése. Egyesek úgy gondolják, zord időjárási körülmények között, esetleg télen kitűnően helyettesítheti kültéri változatát, mások szerint viszont a szobabicikli nem több, mint a workout egyik túlhájpolt változata. Bármelyik is legyen, a szobakerékpár elől ma már a kerékpárosok sem futhatnak – pontosabban tekerhetnek – el.

„Bizonyos tudásszint felett a szobabiciklinek valóban nincs létjogosultsága, függetlenül attól, hogy hegyikerékpáros vagy országúti versenyzőről valaki – vallja szilárdan Valter Attila, a CUBE-Csömör kerékpáros-szakosztályának vezetője. ­– Régebben benti, csoportos edzéseknél nagyon jó hasznát vettük, az utóbbi években azonban a versenyszerűen kerékpározók körében elterjedt a görgős kerékpár, amely felváltotta a spinningbiciklit, elsősorban azért, mert hatékonyabban fejleszti a lábfordulatot és az egyensúlyérzéket.”

Valter Attila hozzátette, a kerékpározást magas szinten űző hobbibringásoknak ugyanakkor kitűnő megoldás lehet a spinning, főként, amikor a zord időjárási körülmények lehetetlenné teszik a kültéri kerékpározást, vagy ha valaki csoportos élményre vágyik. A szakember szerint a szobakerékpár használata jót tesz az alacsonyabb szinten versenyző vagy az utánpótláskorú kerékpárosoknak is, de igény szerint akár a profik edzéstervébe is beilleszthető, mert kitűnően fejleszti az állóképességet, és növeli a tüdőkapacitást.

 

Egy hegyikerékpárost nehezen lehet elképzelni szobabiciklin.

 

„Nemcsak a rossz idő, hanem időhiány miatt is sokan választják a spinninget – vélekedik Blazsó Márton hegyikerékpáros versenyző és edző. – Aki hobbiból kerékpározik, munka vagy más elfoglaltság miatt sokszor sötétben ér haza, így se kedve, se ideje nincs kerékpárra ülni. Őket arra biztatom, ilyen esetekben mindenféleképpen a szobakerékpárt válasszák!”

Arra a kérdésre, miszerint a spinningelés mennyire közelíti meg a valódi kerékpározás hangulatát és intenzitását, Blazsó Márton így válaszolt.

„A kettőt nehéz lenne összehasonlítani. Más, amikor valaki egyedül teker az országúton, vagy mások társaságában az edzőteremben. Manapság olyan szoftverek állnak rendelkezésre, amelyek segítségével össze lehet kötni több görgős kerékpárt is, így a bringások akár – egy virtuális térben – egymással is versenyezhetnek. Bár a szobabiciklivel és a szoftverrel ellátott görgős kerékpárral nagyon jól ki lehet egészíteni a kinti kerékpározást, a valós térben és időben történő tekerést és versenyzést semmi sem helyettesítheti.”

Hogyan használjuk a spinningbiciklit edzésre?
1. Spinningezés előtt soha ne hanyagoljuk el a bemelegítést
2. Ha van rá lehetőség, edzés közben használjunk szívritmusmérőt
3. Soha ne állítsuk a szobakerékpárt zéró ellenállás üzemmódba
4. Spinning közben képzeljünk magunk elé valós helyzeteket (pl.: felfelé tekerünk a hegyen), így könnyebben elviseljük a monotonitást
5. Olyan spinningedzőt válasszunk magunknak, aki a kerékpározásban is jártas

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.