Tiszta Amerika: jönnek az automata sebességváltók?

Autóválasztáskor egy sornyi tényező szempont lehet. Mindenkinek megvannak azok az elképzelései, melyek alapján meghozza döntését. A kényelmet fókuszba helyezve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az automata sebességváltós autók. A Ford információi szerint az Európában eladott értékesítéseknél az ezzel felszerelt gépjárművekből háromszor annyit adtak el 2020-ban, mint három évvel korában. (x)

Irány az automata sebességváltók világa!

A Ford egyébként már több mint hetven éve van jelen a piacon az automata sebességváltós autókkal. A szakemberek szerint a jövő trendjei egyértelműen az elektromos járművek és az automata sebességváltók irányába mutatnak. S hogy milyen előnyökkel rendelkeznek ez utóbbiak? A legtöbben elsősorban a kényelmi szempont miatt döntenek mellette. A nagyvárosi dugókban araszolgatva akár stresszcsökkentő tényező is lehet, de természetesen biztonsági szerepe sem elhanyagolható.

Kezdő vezetők számára kifejezetten hasznos lehet, hiszen kevesebb dologra kell egyszerre figyelni, és a lefulladás esélye is csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a feszült autósok gyakrabban kerülnek balesetveszélyes szituációba, és kevésbé magabiztosan uralják a járművet. Ilyenkor rendkívül praktikus, ha az automata sebességváltó kényelme áll rendelkezésre.

 

Gyors reakció, optimális fogyasztás

Minden korábbi tévhittel ellenben, a mai kor automata eszközei már nem lassúak, és a fogyasztást sem növelik. A korszerű automata sebességváltók puhábban működnek, tulajdonképpen észrevétlenül, sőt, a fogyasztás is szerényebbnek mutatkozik. Sokan nincsenek mindezekkel tisztában, ezért tartanak az egyre inkább elterjedő megoldástól. Az USA esetében már jóval korábban népszerűvé váltak ezek a járművek, mint ahogyan kontinensünkön s főleg hazánkban. Az eualkatresz.hu információi szerint ma már minden méretosztályú autó esetében elérhető az automata váltó. S hogy mi a helyzet a fogyasztással a korszerű váltóval felszerelt autóknál? A korábban tapasztalt fogyasztásnövekedés már a múlté. Olyan rendszerek állnak rendelkezésre, mint a motorleállító és -újraindító rendszer, a visszagurulást gátló menetstabilizáló, vagy például az elektromos rögzítőfék. Az okos készülékek ugyanakkor kétségkívül többe is kerülnek. Jó esetben csak az olajcserére kell odafigyelni. Tudta, hogy a modern szerkezetek felismerik a lejtőt, az emelkedőt sőt, a sofőr vezetési stílusát is? Mindezeket értékelve működnek, de persze az autós szerepe sem elhanyagolható.

 

Egyre népszerűbbek az elektromos autók is!

Az autózás világa egyre inkább abba az irányba halad, amikor a sebességváltó használata feleslegessé válik, hiszen az automatika pontosan és megbízhatóan végzi el helyettünk. Hasonlóképpen elmondható, hogy a jövő az elektromos autóké. Már hazánkban is egyre gyakrabban találkozni velük, és a szükséges infrastruktúra kiépítése is folyamatban van. Az már más kérdés, hogy a kizárólag elektromos üzemű járművek mennyire felelnek meg akkor, ha mondjuk hosszabb vidéki útra indulunk. Várhatóan a jövőben az is kiderül, mennyire élhetőek a gyakorlatban ezek a járművek, és fordítanak-e elegendő anyagi forrást arra, hogy az országban mindenhol elérhető legyen megfelelő számú és jól működő töltőállomás.

 

Biztonságban automata váltóval

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a közlekedés biztonságának fontosságát. Az automata váltók ebben is segítséget nyújtani. Az ilyen módon történő sebességváltás nem vonja el az autós figyelmét az aktuális forgalmi helyzetekről. Kevesebb dologra kell odafigyelnie, és pedig nem elhanyagolható szempont annak érdekében, hogy valóban biztonságosan megérkezhessünk úti célunkhoz. A mai kor embere gyakran telefonon is beszél útközben, ami bizonyítottan elvonja figyelmét, még kihangosító használatával is. Törekedjen arra, hogy a fókuszt a közlekedési helyzetre és az egyéb körülményekre helyezhesse, s minden zavaró tényezőt kiiktasson.

(x)

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.