A legjobb lehetsz, de figyelmetlen soha!

Múlt héten háromszáz métert zuhant a halálba a világ egyik legjobb sziklamászója, az amerikai Brad Gobright. Példája jelzi: bármilyen tapasztalt is vagy, a hegyek között mindig figyelni kell.

Azzal eddig is tisztában volt mindenki, hogy a sziklamászás veszélyes, de a márciusban bemutatott Free Solo című dokumentumfilm és Alex Honnold közelebb hozta ezt a tevékenységet az emberekhez, plasztikusan bemutatva, hogy ezen belül is a legkockázatosabbak közé tartozik a szólómászás.

A film arra is rávilágított, hogy a világ legnagyobb sziklafalainak szólómászásával csak a legjobbak próbálkoznak, most pedig kiderült, hogy ők sem sérthetetlenek.

A múlt héten Mexikóban a halálba zuhant Brad Gobright, akit a világ egyik legjobb sziklamászójaként, azon belül is kötél nélküli szólómászójaként tartottak számon.

A 31 éves fiatalember éppen El Potrero Chicóban, a tizenöt kötélhosszas El Sendero Luminoso (5.12+) nevű útban haladt mászótársával, Aiden Jacobsonnal, és az út felénél járhattak, amikor egy rövidebb szinkronereszkedésnél kiszaladt a kötél a biztosítóeszközből, Brad Gobright pedig háromszáz métert zuhant a biztos halálba. Az ok: nem kötöttek a kötél végére csomót, mint az egyébként kötelező szabály a sziklamászásnál.

Társa is zuhant két kötélhosszt (kb. tíz métert), egy párkánynál azonban megakadt, és csodával határos módon súlyosabb sérülések nélkül megúszta a balesetet. Egy közelben lévő mászóparti hozta le, amely végignézte a tragédiát.

A hatéves kora óta mászó Brad Gobright az egyik legnagyobb név volt a „szakmában”, 2015-től számos kockázatos, biztosítás nélküli, úgynevezett szabadmászást hajtott végre a legendás El Capitan hatalmas sziklafalán (The Heart Route, Zodiac, The Nose, Lurking Fear, El Nino, Salathé, El Corazón, Muir Wall). Ezekkel alapozta meg hírnevét.

2017-ben társával, Jim Reynoldsszal gyorsasági rekordot állítottak fel a mintegy kilencszáz méteres Nose-on, amelyen két óra 19 perc és 44 másodperc alatt jutottak fel.

Példája arra világít rá, hogy lehetsz te vitathatatlanul a legjobb és a legtapasztaltabb, az alapszabályokat neked is be kell tartanod, mert a hegyek között bármi olyan történhet, amire nem számítasz. A hegyek szabályai alól senki sem kivétel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.