A legjobb lehetsz, de figyelmetlen soha!

Múlt héten háromszáz métert zuhant a halálba a világ egyik legjobb sziklamászója, az amerikai Brad Gobright. Példája jelzi: bármilyen tapasztalt is vagy, a hegyek között mindig figyelni kell.

Azzal eddig is tisztában volt mindenki, hogy a sziklamászás veszélyes, de a márciusban bemutatott Free Solo című dokumentumfilm és Alex Honnold közelebb hozta ezt a tevékenységet az emberekhez, plasztikusan bemutatva, hogy ezen belül is a legkockázatosabbak közé tartozik a szólómászás.

A film arra is rávilágított, hogy a világ legnagyobb sziklafalainak szólómászásával csak a legjobbak próbálkoznak, most pedig kiderült, hogy ők sem sérthetetlenek.

A múlt héten Mexikóban a halálba zuhant Brad Gobright, akit a világ egyik legjobb sziklamászójaként, azon belül is kötél nélküli szólómászójaként tartottak számon.

A 31 éves fiatalember éppen El Potrero Chicóban, a tizenöt kötélhosszas El Sendero Luminoso (5.12+) nevű útban haladt mászótársával, Aiden Jacobsonnal, és az út felénél járhattak, amikor egy rövidebb szinkronereszkedésnél kiszaladt a kötél a biztosítóeszközből, Brad Gobright pedig háromszáz métert zuhant a biztos halálba. Az ok: nem kötöttek a kötél végére csomót, mint az egyébként kötelező szabály a sziklamászásnál.

Társa is zuhant két kötélhosszt (kb. tíz métert), egy párkánynál azonban megakadt, és csodával határos módon súlyosabb sérülések nélkül megúszta a balesetet. Egy közelben lévő mászóparti hozta le, amely végignézte a tragédiát.

A hatéves kora óta mászó Brad Gobright az egyik legnagyobb név volt a „szakmában”, 2015-től számos kockázatos, biztosítás nélküli, úgynevezett szabadmászást hajtott végre a legendás El Capitan hatalmas sziklafalán (The Heart Route, Zodiac, The Nose, Lurking Fear, El Nino, Salathé, El Corazón, Muir Wall). Ezekkel alapozta meg hírnevét.

2017-ben társával, Jim Reynoldsszal gyorsasági rekordot állítottak fel a mintegy kilencszáz méteres Nose-on, amelyen két óra 19 perc és 44 másodperc alatt jutottak fel.

Példája arra világít rá, hogy lehetsz te vitathatatlanul a legjobb és a legtapasztaltabb, az alapszabályokat neked is be kell tartanod, mert a hegyek között bármi olyan történhet, amire nem számítasz. A hegyek szabályai alól senki sem kivétel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.