Fel a budai Vár falára!

Újabb különleges sportággal bővül a Budapest Urban Games idei rendezvénye. Augusztus 31-én a falmászás szerelmesei a lehető legizgalmasabb helyszínen, a budai várfalon tehetik próbára tudásukat.

A negyedik Budapest Urban Gamest (BUG) idén a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik meg a nyár utolsó napján. Az Utcalimpia számos sportolási lehetőséget kínál a futástól a streetballon és a grundfocin át a belvárosi Duna-átúszásig.

A szervezők bejelentették, hogy a 2019-es verseny részeként egy vérbeli városi sportág, a falmászás is bekerül a programba. A budai várfalon több száz éve a várat a töröktől visszafoglaló csapatok harcoltak, most pedig profi és amatőr sportolók küzdhetnek meg saját magukkal és a szédítő magassággal.

A Cortina-falat (30 méteres magasság) – amely a kikötőt hivatott biztonságossá tenni a királyi palota számára – kilencperces szintidő alatt kell majd megmászniuk a versenyzőknek, a biztosítás nélküli úgynevezett „boulder” mászásra (kb. 4 méter) pedig a Várkert Bazár teraszán kerül sor.

„Kiemelten fontosnak tartjuk az új sportágak bevezetését a Budapest Urban Games palettájára; tavaly ez az újítás a laser run volt, idén pedig a falmászás lesz. A látványos és egyedülálló sportágat ráadásul nem teremben, hanem a legszebb városi körülmények között tudjuk bemutatni” – fogalmazott dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

A szervezők a napokban próbamászást tartottak, s egyértelműen kiderült, hogy a pálya nagyon izgalmas, ám egyáltalán nem könnyű, a köteles pálya felső biztosítással 7-es erősségű. Tehát kizárólag gyakorlott mászóknak javasolják a próbálkozást.

Augusztus 31-én 100 versenyzőnek nyílik lehetősége a budai Vár falának megmászására, a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Dános Tamás már kipróbálta, milyen a budai Vár falán mászni (Fotók: Kurucz Árpád)

„A Budapest Urban Games tervezése közben meghallgattuk a hazai közösségeket, hogy melyik helyszínnek örülnének a leginkább, és egyöntetűen a budai várfalra esett a választásuk. Büszkék vagyunk arra, hogy a BUG különleges, soha vissza nem térő élményt kínál a mászás szerelmeseinek” – mondta Sticzay Péter, a BUG főszervezője.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.