Tandemugrás 103 esztendősen

Az amerikai Al Blaschke százévesen ejtőernyőzött először, három évvel később pedig unokái diplomaszerzésének tiszteletére megismételte az ugrást, s bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

„Túl rövid volt” – mondta Al Blaschke, miután 2017-ben azzal ünnepelte meg századik születésnapját, hogy életében először kipróbálta a tandemugrást. Nem tudni, akár csak a hozzá képest tinédzsernek számító hatvanas-hetvenes korosztályban hány embernek jutna eszébe hasonló, az amerikai aggastyán azonban nem elégedett meg ennyivel, nemrég ugyanis rátett egy lapáttal.

Iker unokái sikeresen lediplomáztak, amelyet Al Blaschke százhárom évesen egy újabb ugrással ünnepelt meg Texasban. Tizennégyezer méter magasból hajtotta végre, a földet érést követően pedig csak annyit mondott, hogy kicsit azért szédül…

Al Blaschke a második világháború alatt repülőgép-alkatrészeket gyártó üzemben dolgozott, s eszébe sem jutott, hogy kipróbálja az ejtőernyős ugrást. Az ötletet először kilencvenhét éves korában hozta fel egyik barátja, de azt mondta, megvárja, míg betölti a százat.

 

 

Ugrások száz év felett

Fotó: Jan Woitas/AFP

Szinte hihetetlen, de az eddigi rekorder, Bryson William Verdun is százévesen ugrott először, sőt a csúcsot is ő tartotta, 2017-ben 101 évesen és 38 naposan ugrott ejtőernyővel. Ugyanakkor vannak különleges rekordok is, a rutinos Luke Aikins például 2016-ban először ugrott ki ernyő nélkül huszonnégyezer láb magasból, majd két perc zuhanás után egy százszor száz méteres kifeszített hálóban landolt. Egy évvel később ugrott Martin Rees, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy zuhanás közben kártyatrükköket mutatott be a levegőben. De talán még ennél is különlegesebb Nadine Elaine esete, akinek 2015-ben ugrás közben tetováltak egy mintát a csuklójára. Sportértékét tekintve meg kell említeni Martin Downst is, aki 2008-ban nyolc nap és hét óra alatt mind a hat kontinensen ugrott egyet, de ne feledkezzünk meg a legidősebb női ugróról, Kathryn „Kitty” Hodgesről sem, aki tavaly szintén 103 évesen állította fel az új rekordot.

 

Címlapfotó: Steve Russell/Getty Images

A két fotó illusztráció

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.