Tárogatás: mint a buszon szatyorral

Tárogassunk vagy ne? Az egyik legnépszerűbb mellizom-erősítő gyakorlatot sokan kedvelik, mert bármennyire természetellenesnek tűnik, helyesen kivitelezve nem sérülésveszélyesebb, mint bármelyik más gyakorlat.

A tárogatás az egyik legnépszerűbb mellizomgyakorlatok közé tartozik, a segítségével kidolgozottabb, látványosabb mellizomra tehetünk szert. Ám maga a mozdulatsor kissé természetellenesnek tűnik, így adva van a kérdés: vajon mennyire sérülésveszélyes, egyáltalán mennyire ajánlott az amatőrök és profik körében egyaránt népszerűnek számító gyakorlat?

„Függ attól, mi a cél – mondta a Csupasportnak Zelenyiánszki Péter személyi edző. – Testépítőként mindenképp ajánlott, mert ezáltal is kidolgozottabb lehet a mellizom. Az amatőr vagy hobbisportolóknál ez talán kevésbé lényeges, de ők is nyugodtan beiktathatják az edzésükbe a tárogatást. Egyáltalán nem sérülésveszélyesebb, mint bármely más gyakorlat, egyébként sincs rossz gyakorlat, csak rosszul kivitelezett gyakorlat.

Fontos, hogy olyan súlyokat válasszunk, amit még százszázalékosan tudunk kontrollálni, enyhén hajlított könyökkel végezzük a gyakorlatot egészen addig, amíg a mellizom teljesen meg nem nyúlik, és persze figyeljünk a megfelelő légzésre is.”

De vajon természetes és hétköznapi-e az a mozdulat, ahol próbáljuk minél inkább megnyújtani a mellizmokat? És ha nem is sérülésveszélyes, milyen veszélye lehet annak, ha valaki rosszul végzi a gyakorlatot?

„Kicsit tényleg életszerűtlen, a mindennapokban nem sűrűn végzünk ehhez hasonló mozdulatot. De jobban belegondolva, ha egy buszon, hirtelen fékezésnél, csomaggal a kezünkben kapaszkodunk, akkor is hasonló történik. Ami a sérüléseket illeti, szélsőséges esetben a váll kifordulhat, történhet izomszakadás, de ez általában hosszabb folyamat, ehhez hosszú időn át kell nagyon rosszul végezni a gyakorlatot. Ez általában már az utolsó csepp a pohárban.”

A tárogatás, sok más gyakorlathoz hasonlóan végezhető gépen és szabad súllyal is, utóbbi esetében lehet döntött vagy ferde padon is végezni. Vajon melyik a célszerűbb?

„Én inkább szabadsúlypárti vagyok, akkor több izom dolgozik, és az egész természetesebb. Viszont a kezdőknek, ha nincs segítségük, akkor ajánlottabb gépen végezni a gyakorlatot.

Az, hogy döntött vagy ferde padon tárogatunk-e, már tényleg attól függ, hogy az adott edzés során mi a célunk. Ha a fekvenyomást döntött padon végezzük, a tárogatást utána érdemesebb ferde padon.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.