Pomponlányok sikere

Az ELTE Cheer Team két kategóriában is kvalifikálta magát a jövő évi cheerleader Európa-bajnokságra, s a SOTE szintén kiemelkedő eredménnyel zárta az idei szezont Coed Elite kategóriában.

Az ELTE Cheer Team két Európa-bajnoki kvalifikációt szerzett a Győrben rendezett 4. Santa’s Cheer Cup nevű versenyen, az egyiket a Cheerleader szakág legmagasabb, úgynevezett Coed Premier kategóriájában. Itt már az is hatalmas teljesítmény lenne, ha az ELTE a középmezőnyben végezne a jövő nyári szentpétervári Európa-bajnokságon – már ha ott lesz. Merthogy hiába harcolta ki a részvételi jogot, a versenynek és az utazásnak jelentős anyagi vonzata van, személyenként körülbelül százötvenezer forint. Az ELTE sikerein osztozva a SOTE szintén a dobogó tetejére állhatott, kategóriájában először. Sikerét dicsérendő, hogy közvetlenül a verseny előtt lesérült csapattagot helyettesítve, apró módosításokkal is hibátlan gyakorlattal szerezte meg az aranyérmet.

A magyarok először 2014-ben, kicsi, négytagú csapattal indultak Európa-bajnokságon, az első jelentős sikert pedig 2016-ban érték el, amikor az egyik kvartett harmadik, a 24 tagú csapat pedig második helyen végzett. Idén, a finnországi kontinenstornán All-girl Elit kategóriában pedig aranyérmesek lettek a mieink.

Bár a lányok és a fiúk gyakran szembesülnek a sztereotípiákkal, nem árt hangsúlyozni, hogy rendkívül kemény és megerőltető sportágról van szó, amely csak a külső szemlélőnek egyszerű szórakozás.

„Összetett sportág, a térlátás mellett nagy erőt és állóképességet igényel, mert bizony a három-három és fél perces gyakorlatot bírni kell levegővel – mondta a Csupasportnak Nagy-Kismarci Bence szövetségi kapitány. – Többeknek heti négy edzésük van, de olyan is akad, akinek heti hat, emellett mindenki egyénileg is készül. Az emelőknek főleg a lábukat és a vállukat kell erősíteniük, míg akiket emelnek, az úgynevezett core-izomzatot.”

Itthon természetesen mindenki munka és/vagy iskola mellett, hobbiként űzi a sportágat, amiből Amerikában igen, Európában viszont nem igazán lehet megélni. Ennek ellenére Magyarországon is egyre népszerűbb, ráadásul sok más hasonló sportággal ellentétben szinte mindenki megtalálhatja benne számításait, és nem hátrány, ha valakinek nincs jelentős sportmúltja.
„Egyebek mellett azt szeretem leginkább ebben a sportágban, hogy a testalkatától függetlenül mindenki megtalálhatja benne a neki való szerepet. Nem olyan, mint mondjuk a torna, itt a hajlékony emberek mellett erősebb testalkatúakra és kisebbekre is szükség van. Igazi csapatmunka, amely remekül összekovácsolja a csapattagokat, mert rengeteg időt töltenek együtt. Az óvodás korosztálytól a felnőttekig vannak csoportjaink, és bár a tornász- vagy táncmúlt előnyt jelent, a mostani Európa-bajnokságon részt vevők között is akad, aki korábban semmit sem sportolt.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.