Személyi edző? De milyen?!

Életmódváltásra vágysz, de nem tudod, hogyan vágj bele? Szeretnél ledobni húsz kiló felesleget, de fogalmad sincsen, milyen gyakorlatokkal állj neki? Személyi edző nélkül nem könnyű. De segítünk.

Az alaptétel ez esetben igen egyszerű: végy egy jó személyi edzőt!

Jó személyi edzővel rövid idő alatt lehet látványos változásokat elérni, legyen szó tömegnövelésről, fogyásról vagy alakformálásról. Az elsődleges feladat közösen meghatározni a rövid és a hosszú távú célokat. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki két hónapra tervez, vagy fél éves időintervallumos edzéstervet szeretne elkészíttetni. A kezdeti lépések, a minimum egyórás beszélgetés után következhetnek az első gyakorlatok.

Lassan, egyesével, átbeszélve a mozdulatokat.

Itt elsősorban a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulása a fő feladat, illetve testünk felkészítése a jelentősebb testformálásra.

Ha nem akarunk abba a hibába esni, hogy megsérüljünk a gyakorlatok helytelen kivitelezése miatt, egyúttal szeretnénk az általunk kitűzött célt egészségesen, fitten, motiváltan, szakember segítségével, rövidebb idő alatt elérni, mindenképp javasolt a személyi edző szakmai tapasztalatának felhasználása.

De hogyan érdemes személyi edzőt választani?

A jó személyi edzőnek nincs szüksége apróhirdetésre, plakátokra városszerte, neve szájról szájra terjed az elégedett vendégek között. Keresd fel egy fitnesztermekbe bejáratos barátodat, és kérj tőle segítséget, ajánljon valakit, akihez érdemes fordulnod!

Fontos, hogy az első találkozó alkalmával igenis kérd el a papírjait, milyen végzettsége van, hol végezte az ezzel kapcsolatos iskoláit.

A személyi edzőknek ma már hivatalos dokumentációval kell igazolniuk végzettségüket.

A kommunikáció nem megfelelő szintje is figyelmeztető jelzés lehet, ahogyan az alacsony empátiakészség, a problémakezelési képességek is. Szintén kerülendő, ha alacsony a türelmi szint, és ha nincs képben az újdonságokkal.

Miért jobb egy személyi edző, mintha mindennap lemennék az edzőterembe?

Hatékonyabb, gyorsabb a személyi edzővel vezetett edzés, illetve a tréner étrendet és táplálékkiegészítő-tervet is tud készíteni az egyén igényeinek és céljainak megfelelően. És ami a legfontosabb: egy edzővel képesek vagyunk a saját határainkat átlépni, hiszen senki sem szeret szenvedni – de ha valaki ott áll mögöttünk, és motivál, képesek vagyunk arra is, amire nem is gondoltunk.

Milyen árakról beszélünk, mennyibe kerül egy személyi edzés?

Ha valaki azt hiszi, fillérekből megúszhatja a személyi edzést, az nagyot téved!

Egy privát személyi edzés ára, amikor egy órán át csak egy emberrel foglalkozik a tréner, 2500 és 4500 forint között mozog, ám van, aki simán elkér 6000 forintot is.

Van, aki híve a kiscsoportos foglalkozásoknak, amikor 3-4 ember egy időben tréningezik, viszont itt nem 60 perc egy alkalom, hanem 2 óra. Akad, aki ezt sokkal jobban kedveli, hiszen itt érvényesül a sportolói lélektan, azaz egymást húzzák a párok előre.

Végül, de nem utolsósorban egy fontos kérdés: vajon étrenddel is foglalkozik egy személyi edző?

Jó esetben igen! A ideális, ha az edző volt versenyző, így biztos, hogy sok-sok étrendet, diétát kipróbált, vagyis a saját tapasztalatait is bele tudja vinni az étrend megtervezésébe. Fontos, hogy a személyi edző ezen a téren is képezze magát, hiszen a fitnesz is napról napra fejlődik, formálódik.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.