A freestyle frizbizés legjobbja Budapesten

A World Urban Games programsorozaton vett részt Daniel O’Neill, aki nagyszerű produkciókat mutatott be partnerével, Emma Kahle-lel, s történelmi sikert értek el a vegyes páros kategóriában.

A freestyle frizbi nagy hagyománnyal bír, mivel az első versenyt 1974-ben rendezték meg: párok adtak elő koreográfiát zenére, meghatározott időtartam alatt, amelyet szakavatott zsűri értékelt. A lebonyolításnak ezt a formáját Jim Kenner és Ken Westerfield találta ki, s a freestyle frizbi-versenyek a mai napig e rendszer szerint zajlanak. Ahogy a Nagyvásártérre kilátogatók is láthatták, igazi előadóművészet, keveredik a tánc, a cirkusz és atletikus elemek.

 

A Thriller című szám remek alapot nyújtott az előadáshoz.

 

A World Urban Gamesen 12 vegyes páros küzdött a győzelemért, egy előselejtező és elődöntő után hat páros maradt, amelyek bemutathatták gyakorlatukat a döntőben. Ahogy a helyszínen is elhangzott, a két amerikai páros volt a legnagyobb esélyes, közöttük az döntött, ki hibázott kevesebbet. A Ryan Young és Juliana Korver alkotta duó tűnt előzetesen a legjobbnak, mivel Ryan a világranglista vezetője, megnyert már mindent, amit ebben a sportágban lehetett, de Juliana is magasan jegyzett sportoló. Elsőként az O’Neill, Kahle páros mutatta be gyakorlatát, amelyet Michael Jackson Thriller című számára koreografáltak. A zenével hihetetlen összhangban dolgoztak, alig hibáztak.

De lássuk, ki is az a Daniel O’Neill!

Kétszeres freestyle frizbi-világbajnok (2012, 2014), a Cirque du Soleil és a Pilobulos táncegyüttes tagja. New Yorkban a Columbia egyetemen diplomázott tánc és dráma szakon. Az egyetemen ismerkedett meg Emma Kahle-lel, győztes gyakorlatukat 2011-ben találták ki, azóta gyakorolják, finomítják. A frizbivel a középiskolás évek alatt ismerkedett meg, annak is az ultimate szakágával.

„Középiskolában még nem érdekelt a frizbi, többnyire futballoztam és kosárlabdáztam. A freestyle frizbivel az egyetemen ismerkedtem meg tizennyolc évesen, amikor közös csoportba kerültem James Wiseman-nel, rögtön az első napomon az egyetemen. Elkezdtünk gyakorolni és késő éjszakáig nyomtuk a kollégiumi szobában.”

Mivel mindig szeretett sportolni, s a színészkedés és a tánc is érdekelte, nem volt kérdés, hogy megragad a freestyle frizbi világában.

„A freestyle nagyszerű kombinációja a művésziességnek és az atletikusságnak, szükség van némi bátorságra is, és megadja a lehetőséget, hogy kifejezd önmagad.”

Idővel rájött, a freestyle frizbi igazából cirkuszművészet. Ekkor jött a Cirque du Soleil felkérése.

„A kétezertizenötös Pánamerikai Játékok megnyitóünnepségére kért fel a Cirque du Soleil, hogy tartsak bemutatót, amit végül párban vállaltam egy izraeli sráccal. Nagyszerű volt!”

A cirkusz és a Pilobulos társulatban eltöltött ideje segíti, hogy nívós koreográfiát állítson össze, hogy jobban figyelhessen a zenére, amivel az előadás is gördülékenyebbé, mutatósabbá és nem utolsósorban hatásosabbá válik.

„Sok videó kering a neten, amelyből az alapmozgásokat meg lehet tanulni, ezért bátorítok mindenkit, hogy nézze ezeket és utánozza, keressen barátokat, akikkel megoszthatja. Senki se ijedjen meg, ha az elején nehéz lesz, higgyék el, megéri! Nekem is ez volt a legnagyobb változás az életemben, mert a frizbizés által ismertem meg sok embert szerte a világban, jártam sokfelé, szóval jobb ember lettem.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.