Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Július 4-én, szombaton ismét pályára lépnek a magyar repülőkorong-bajnokság csapatai, a világbajnokságot pedig, amelyre története során először a válogatott kijutott, 2021-re halasztották.

Talán kevesebben tudják, hogy frizbizésben bajnokságokat, világversenyeket is rendeznek, sőt állítólag az amerikaiak eltökélt célja, hogy 2028-ban olimpiai sportág legyen, amire minden esély megvan, elvégre a rendező országnak jogában áll legalább egy, hazájában népszerű sportágat felvenni a programba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már hivatalosan is elismerte a Repülőkorong-világszövetséget (WFDW), amely egyéb, repülőkorongokra épülő sportok mellett az ultimate frizbit is felügyeli. Hazánk eddigi legnagyobb sikere, hogy a férfiakból és nőkből álló magyar vegyes csapat története során először indulhatott volna a világbajnokságon az idén, ám a hollandiai rendezvényt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.

 

 

Jó hír viszont, hogy július 4-én folytatódik a márciusban félbeszakadt Well Travel Liga, vagyis az ultimate NB I.

Miután ebben a sportágban az idény nem őszi-tavaszi rendszerű, hanem tavaszi-őszi, a 2020-as bajnokság vége eleve október, ezért a három hónapos kényszerszünet nem jelentett gondot. Az elmaradt mérkőzéseket augusztus végéig kell pótolniuk a csapatoknak, ekkor ugyanis indul a Magyar Kupa is.

 

Fotó: Xavier Leoty/AFP

 

Hazánkban az 1992–1993-as kiírás óta rendeznek magyar bajnokságot, az idén hét együttes indul az élvonalban. Az ultimate-kategóriában egyébként két héttagú csapat játszik egymással, és hasonlít az amerikai futballhoz, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt tilos a testi kontaktus, és kötelező passzolni – koronggal futni tilos.

A cél nagyjából hasonló: a futballpálya két végére festett háromméteres célterületbe kell juttatni a korongot. Ha a passz sikertelen, az ellenfélé a támadás joga. Talán ez az egyetlen olyan csapatsportág, amelyben nincs játékvezető, és mivel rengeteg a fiatal, sok olyan együttes létezik, amelyben a felnőttek mellett gyerekek is játszanak – de itthon akad 40 éves repülőkorongos is.

 

 

Merthogy hivatalosan ez a sportág neve – a frisbee nevet az eszközt feltaláló egyesült államokbeli cég levédette, így hivatalosan nem használható. És hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó repülőkorongos legyen?

 

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

 

„Elsősorban ruganyosság, jól kell futni, és nem árt, ha az illetőnek van labdaérzéke – mondta a Csupasportnak Sarkadi Béla kommunikációs tanácsadó. – Az ultimate-kategórián kívül van két másik is. A legnehezebb talán a disc golf, amelynél egy hetven centiméter átmérőjű lyukba kell betalálni a koronggal, a freestyle-kategóriában pedig a sokak által ismert kúpos frizbivel zenére kell bemutatni egy koreográfiát, majd a versenybírók pontozása dönti el, ki a győztes.”

 

Itthon is csaknem harminc éve ismert

Magyarországon a rendszerváltást követően jelent meg a sportág, Ózdon egy amerikai angoltanár ismertette meg a középiskola diákjaival a sportágat 1992-ben, egy évvel később pedig egy szombathelyi általános iskola pályakezdő testnevelő tanára hozott létre csapatot Angliában folytatott tanulmánya után. A magyar szövetség 2004-ben alakult meg, majd 2014-től a versenysportot felügyelő sportági szakszövetség is. A sportág és az eszköz egyébként az Egyesült Államokból származik, ahol anno egy pékség pités fémtálcáit kezdték dobálni szórakozásként, s a pékség tulajdonosát hívták Frisbie-nek. Aztán az ötvenes években már egyetemi tanárok dolgoztak egy olyan csapatsporton, amelyben nincs testi kontaktus, és az amerikai futball, valamint a kosárlabdaázás szabályait ötvözi – ez lett az ultimate frizbi.

 

Címlapfotó: Gabriel Bouys/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.