A 71 éves nagyi világcsúcsa

Jeannie Rice megjavította a hetven év feletti nők félmaratoni világrekordját: a koreai születésű, de az Egyesült Államokban élő hölgy 1:37:07 óra alatt teljesítette a 21 kilométert az Ohio állambeli Akronban – 71 évesen!

Jeannie Rice Koreában született, tizenkilenc esztendősen költözött az Egyesült Államokba. Több mint tíz évig nem tért haza, amikor pedig harmincöt évesen végre hazalátogatott, családja finom falatokkal várta, aggódtak ugyanis, hogy Amerikában nem eszik eleget. Felszedett pár kilót, s hogy leadja a súlytöbbletet, elkezdett futni.
Nem sejtette, hogy az élete ettől a perctől kezdve megváltozik. Már az első maratoniját négy órán belül teljesítette, aztán jöttek a jobbnál jobb eredmények.

A munkáját és a családját sem hanyagolta el, de az edzőtársait lecserélte, jelenleg nála jóval fiatalabb férfiakkal készül együtt, s az időeredményeit elnézve ez nem is csoda.

A hetvenen felüli nők maratoni világcsúcsát tavaly októberben javította meg Chicagóban, a szelek városában ugyanis 3:27:50 órát futott, az idén pedig a félmaratoni rekordnak „esett neki”. Januárban Floridában próbálkozott először, de a roppant párás időben „csak” 1:38:42 órára telt az erejéből. Februárban futott 1:36:13 órás időt, de nem hitelesítették a pálya hiányosságai miatt. Ezt követően Pittsburgh következett, ahol 1:39:41-es időre volt képes (itt túl emelkedős volta pálya), de nem adta fel.
Az augusztus 10-i Akron félmaratonon 1:37:07 órával végre hivatalosan is átadta a régi csúcsot a múltnak, fél percet javított az előző rekordon.
Jeannie célja, hogy mind a hat nagy maratonit megnyerje a korosztályában (kettő már megvan!), az idén a csúcsdöntésekre amúgy is kiválóan alkalmas berlini viadalon akarja tovább faragni a maratoni korosztályos világrekordját. Jövőre pedig Thaiföldön, Tokióban és Bostonban tervez kiemelt 42 kilométeres versenyeket futni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.