A buckalakók nyomában

Kutyás futóversenyt rendeznek szombaton Fülöpházán a Naprózsa Erdei Iskolánál, a Kiskunsági Nemzeti Park buckái között, de nem feltétlen szükséges négylábú kedvencünkkel teljesíteni a távot.

A buckalakók nyomában nem egy Csillagok háborúja remake, de van köze a filmhez, mivel a Bucka Trail a Kiskunsági Nemzeti Park buckái között zajlik. Védett területen, amelynek bizonyos részeire nem lehet belépni, a vándorbuckákat például tilos bolygatni, pedig itt nem kell tartanunk, hogy ránk törnek a birodalmi rohamosztagosok.

A versenykiírás szerint a Star Wars-jelmezben vagy kellékkel érkezők ajándékot is kapnak. Egyébiránt Fülöpháza térségében először kerül sor a versenyre, amelyet a Magyar Kutyasportszövetség szervez.

 

A Kiskunsági Nemzeti Parkban is csak kijelölt helyeken futhatunk kutyánkkal.

 

„A hivatalos versenyek általában kétnaposok, a mostani azonban amolyan kedvcsináló egynapos viadal, nagyjából száz résztvevővel – kezdte Dér Andrea, a Magyar Kutyasportszövetség elnöke. – Egyik tagunk Fülöpházán lakik, ő ajánlotta figyelmünkbe a helyszínt. Könnyebb így helyet találni, aztán jöhet az engedélyeztetés, erdészet, természetvédők, állategészségügy. A kutyás futáshoz speciális terep szükséges, mert a beton vagy a murva kikezdi a kutyák lábát, ennek megfelelően sziklák sem lehetnek az útvonalon, mert balesetveszélyes. Mivel a kutyák nagyobb sebességgel képesek futni az embernél, és a kutya hámja egy rugós kötéllel a versenyző derekához van erősítve, így kilométerenként akár egy perccel is javulhat az időnk a kutyák segítségével.”

Vadászkutyával vagy akár tacskóval is lehet versenyezni, a lényeg, hogy a kutya szeressen futni. Több kategóriában lehet nevezni, sőt, akár kutya nélkül is rajthoz állhatunk, vagyis lehet futva vagy biciklivel, sőt, dog scooter kategória is szerepel a programban. Utóbbi lényege, hogy a versenyző rollerrel indul, amely elé van befogva a kutya.

 

 

„Ez persze nem azt jelenti, hogy csak a kutya fut, kemény fizikai igénybevételt kíván a versenyző részéről is. Az emberek rendszeresen futnak a kutyákkal, sőt még egy nyolc kutyából álló fogatnál is bevett gyakorlat, hogy az emelkedőkön leszáll a hajtó, és fut, míg a dog scooternél lábbal hajtják a kutya által húzott rollert.”

Aki egyébként kedvet kap a kutyás futáshoz, a helyszínen is nevezhet, idén pedig jó néhány versenyt szervez még a szövetség, szeptember 21-én és 22-én a Nógrád megyei Béren, október 12-én és 13-án a Győr melletti Vének településen, december 7-én és 8-án pedig a Kecskemét melletti Ballószögön. Emellett novemberben kutyafogathajtó Európa-bajnokságot is rendeznek hazánkban a Veszprém megyei Magyarpolányban.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.