A Dunánál, avagy a változás öröme

Versenyek híján továbbra is a saját élmények felvillantására van lehetőség. Blogszörfösünk nem csupán a nagy távok legyőzőinek bejegyzéseire koncentrált, hanem például arra, hogy egy-egy új helyszín tartalmasabbá teheti az edzéseket.

Amikor az ember lánya heti négy futóedzést iktat be, bizony egy idő után beüt az unalom. Ugyanazok az utcák, fák, ugató kutyák, emelkedők, lejtők. Mivel jelenleg egyébként is elég ingerszegények a mindennapok, megjött a késztetés, hogy máshol is fussak. Ez egyébként a futók többségénél így van, de mert elég gyakran szenvedek időhiányban, nem szeretek még az utazásra is időt pazarolni. Szóval, az utóbbi néhány hétvégén kocsiba vágtam magam reggel, és elmentem kicsit távolabbra, hogy viszonylag síkon és a Duna mellett futhassak. Abszolút jó döntés volt, mert igazi örömfutások lettek! Harapni lehetett a friss, csípős levegőt, alig találkoztam valakivel, és valahogy nem akarózott akkor visszafordulni, amikor terveztem. Egyik alkalommal fokozó edzést csináltam, más alkalommal pedig kényelmes futás volt a menü. Próbálom a kilométer-mennyiséget is fokozatosan emelni, mert ezen a téren is meglehetősen visszaestem.

Az egyik ilyen örömfutásom során a tervezett nyolc kilométerből a végén tizenkettő lett, mert egyszerűen még menni akartam tovább és tovább – csodálatos volt a Duna látványa, maga az útvonal is, nem tudtam betelni vele.

Minden ilyen edzés végén nagyon elégedetten nyújtottam le a kocsi mellett, s indultam haza. Örülök, hogy beiktattam ezeket a távolabbi futásokat, ismét rájöttem, mennyire jó egy kicsit váltani – így alig várom, hogy újra mehessek, és feltöltődjek. A kicsit unalmasabb, otthoni futásaimon pedig elmélkedhetek a Duna látványán… Tudom, hogy minden csoda három napig tart, és hogy egy idő után újabb impulzust kell keresnem, de egyelőre létezik ez a csoda, és még jó darabig kitart!

BARATRUNNING.COM

Ha nincsenek versenyek, abból kell erőt és hitet meríteni, ahhoz kell kedvet kapni, ami van, s ha az edző (Baráth Gabi) virtuális fél Balaton Szupermaratont javasol, bizony annak kell nekirugaszkodni. A terv szerint az első napon 65 kilométert kell teljesítenie a szerzőnek (a Tisza-tó körül), a másodikon harmincat. A nyári Ultra Tisza-tóhoz nagyon értékes tapasztalatokat szerzett a mostani futással, és összességében remekül sikerült a két nap alatt teljesített 95 kilométer!

JANOSFUT.WORDPRESS.COM

János a szívemnek oly kedves Balboa-kört futotta le, erről készült beszámoló. Ez is instant teljesítés volt, hiszen mostanság az ilyen típusú futások világát éljük (még így is több emberrel találkozott a táv során, mint szerette volna). Természetesen menő balboás pólóban teljesítette a távot, amiért gyönyörű érmet kap majd a szervezőktől!

GYURKOO.COM

Nagy György a minden futót érintő izzadással foglalkozik bejegyzésében. Ezzel a természetes, ám néha kellemetlen jelenséggel kapcsolatban osztja meg velünk tapasztalatait, s hogy mire kell figyelni a verejtékezés miatt.

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Futótechnika – nem csak profiknak!

KREMLICZA LEVENTE

Hobbifutók gyakran mondják, azért nem foglalkoznak a futómozgásukkal, mert úgysem lesznek profik, az ő tempójukhoz nem kell különösebb koordináció és hasonlók. Nos, ez a vélekedés alapjaiban téves, a legtöbb sérülés a túlterhelésből és a helytelen mozgásból adódik, ráadásul a túlterheléses sérülések jó része is a rossz futótechnika következtében kialakult aszimmetrikus terheléssel magyarázható. Gyakori tévhit az is, hogy felnőttként nem lehet megváltoztatni a futómozgást, de ez sem igaz. Az alapvető mozgásmintákat ugyan nem lehet teljesen átalakítani, de magát a mozgást igen. Ezek többnyire rosszul rögzült minta vagy mobilitási, stabilitási problémából adódnak, éppen ezért kijavíthatók. Hosszú és sok munkát igénylő folyamat az ára, de mindenképp megéri. A jó gyógytornász, edző sokat tud rajta gyorsítani, a mezítlábas, természetes mozgások, a funkcionális erősítő edzés pedig szinte kötelező elemek.
A lényeg, hogy igenis foglalkozzunk a futómozgással (is), próbáljuk javítani a lépéseink mikéntjét; nem kell úgy futnunk, mint a kenyai atlétáknak, elég, ha teszünk az egészséges, jobb mozgásért.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.