A hibrid maratoniké lehet a jövő

A londoni maratoni szervezői hitet tettek amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt kényszerűen alkalmazott virtuális versenyformát érdemes megtartani, és kombinálni a hagyományos verzióval.

Kényszerűségből a sportvilág is alkalmazkodott a koronavírus-járvány miatti megváltozott lehetőségekhez, és bár remélhetőleg hamarosan ismét normálisan élhetjük az életünket, az nyilvánvaló: az elmúlt egy év és annak tapasztalatai nem tűnnek el nyomtalanul.

És ez talán nem is baj – legalábbis ezt a tanulságot vonhatjuk le Hugh Brasher, az ikonikus London Marathon igazgatójának szavaiból. Csütörtökön jelentették be, hogy

az idei esemény a hagyományos és a 2020-ban megszokottá vált virtuális verseny keveréke lesz, ez a kombináció pedig kijelöli a londoni megméretés jövőjét is.

Akkor arról beszéltek, hogy október 3-án nagyjából százezer résztvevőt várnak az idei kiadásra, s míg 50 ezren valóban Londonban taposnák a kilométereket, az indulók másik fele a saját maga által választott terepen, a versenyhez virtuálisan csatlakozva szedi majd a lábát.

Az 50 ezer nevező a „valós” viadalra egyébként egyáltalán nem visszaesés, nagyjából 7000-rel lenne több, mint a korábban célba érők rekordja. Tavaly egyébként 37 966 induló teljesítette virtuálisan a 42.195 km-es távot, amely világcsúcs volt az egy napon maratonit lefutókat nézve.

„Ez a csúcs és a résztvevőktől érkező elképesztő történetek megmutatták, hogy a világ legnagyszerűbb maratonija fényt gyújtott és reményt adott a pandémia okozta borús világban

– idézte Hugh Brashert az Athletics Weekly. – Kétezerhúsz egyik tanulsága, hogy miként lehet még több emberrel elhitetni, képes lefutni vagy legyalogolni a 26.2 mérföldes távot. Ha egyszer véghez viszik, akár virtuális eseményen, még inkább belevonhatjuk őket a kezdeményezésbe. Hiszünk abban, hogy a hibrid modell az eseményeink jövője, ha jól és a megfelelő üzenettel illesztjük be.”

A versenyigazgató kiemelte, továbbra is azért dolgoznak, hogy minél több embert mozgásra ösztönözzenek, és persze a jótékonysági célok sem szorulnak háttérbe. Az 50 ezer induló egyébként minden szempontból grandiózusnak számít, ám Hugh Brasher elmondása szerint már hosszú ideje azon munkálkodnak, hogy ez megvalósítható legyen. Egyébként eredetileg 2023 volt a céldátum, ám azért is bíznak a két évvel hamarabbi megvalósulásban, mert sokan akarnak majd indulni, akik 2020-ban nem húzhattak futócipőt. Mint ismert, tavaly elhalasztották az eseményt, aztán október 4-én csak az elitatléták vehettek részt rajta, mert törölték a tömegversenyt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.