Agysérülése után Enrico Maggiola újra fut!

A Korinthosz olasz győztese szeptember végén szenvedett súlyos balesetet, de több hét után újra kerek mondatokban beszél, karácsonykor hazaengedték a kórházból, és ismét az aszfalton fut.

Edzés közben szenvedett balesetet Enrico Maggiola, a Magyarországon is jól ismert olasz ultrafutó, a Korinthosz győztese. A zebránál az első autó elsőbbséget adott neki, de a másik sávban érkező jármű nem. Agysérülést szenvedett, szeptember végén több mint egy hetet feküdt kómában, és a kórházban nem biztatták a családot azzal, hogy felépülhet. Az orvosok álmélkodtak, hogy az ütközést csonttörés és belső vérzések nélkül úszta meg, amelyet egyértelműen a futás és az ahhoz kapcsolódó erősítések jótékony hatásának tulajdonítottak.

A képalkotó vizsgálatok eredményeként derült ki, hogy több kisebb agysérülést szenvedett, amelyek életminőségre gyakorolt hatását nem tudták megjósolni. A család heteken át kétségek között várakozott, közben Maggiolát Pordenonéból – a rehabilitációs lehetőségek miatt – a 100 kilométerre lévő Udinébe szállították. A családtagok naponta ingáztak, hogy ne hagyják magára a futót, akit végül karácsonykor hazaengedtek az orvosok.

Testvére, Giulia Maggiola beszámolója szerint hetekbe telt, mire sikerült egy-két szónál többet kimondania, majd „visszatért” az összetett mondatokhoz, végül szarkasztikus stílusára is újra rátalált.

A motorikus képességei szintén lassan tértek vissza, először sétált a kórházban, órákon keresztül rótta a folyosókat, majd a fizioterápián ráállították a futópadra, hetekig naponta 40 perceket futott.

Karácsony első napján engedték haza, azóta ismét aszfalton fut, átlagban két órát, néha naponta kétszer is. Giulia nagyon lelkesen mesélte, hogy Enricónak mennyivel jobb végre otthon, mivel újra a szabadban futhat, és mentális felépülését is segíti, hogy bekapcsolódhat a családi üzlet ügyeit érintő munkákba. A rehabilitáció hosszú , de felépüléséhez minden segítség rendelkezésre áll.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.