Aki gyorsabban fut, kevesebbet szenved

Németh Zoltán a Korinthosz futóverseny társalapító főszervezője, hazánk egyik legtapasztaltabb ultrafutója. Évtizedek óta fut, rengeteg nagy versenyen ért el remek eredményt.

Már gyerekként is versenyszerűen sportolt, így mondhatjuk, hogy a futással nőtt fel?

A futással igen korán megismerkedtem, mivel tizenhárom éves koromtól atletizáltam. Aránylag gyors voltam, százméteres síkfutásban és távolugrásban kezdtem el versenyezni, de később a magasságom eléggé behatárolta az eredményességet, ezért egyre hosszabb távokon indultam.

Ez a rövid interjúrészlet Futóarcok című könyvünkből való: a nemrég megjelent kiadványban több mint harminc ismert magyar futót mutatunk be részletesen, természetesen Németh Zoltánról is sokkal bővebben írunk. A 236 oldalas könyv megvásárolható a könyvesboltokban és a Spuri boltokban, megrendelhető a lapcentrum.hu oldalon.

Melyek voltak az első versenyei?

Tizenhárom éves koromban Baján volt egy városi futóverseny, amelyen száz méteren és távolugrásban is nyertem. Tizennyolc éves koromban már ezerötszáz méteren is versenyeztem, végül a fő számom a nyolcszáz méter lett, középiskolásként területi bajnok lettem.

Hogyan lett a pályaatlétából ultrafutó?

Az első hosszabb távú versenyem 1986-ban a Népligetben megrendezett Rank Xerox maratoni volt, amelyen 3:21 órát futottam. Tisztán emlékszem, hogy négy évvel később Budapesten egy tíz kilométeres futóversenyen indultam, amelyen egy reklámanyag került a kezemben, amelyben az első Bécs–Budapest szupermaratoni futóversenyt reklámozták. Így az első ultraversenyem 1991-ben a Bécs–Budapest volt, amelyet csonthártyagyulladás miatt fel kellett adnom… De nagyon büszke voltam magamra, hogy az első napi nyolcvanegy kilométer után másnap is sikerült lefutnom nyolcvan kilométert, majd a negyedik és az ötödik napot is teljesítettem. Persze azóta tudom, nagy butaság volt sérülten is erőltetni. A következő évben visszamentem és lefutottam a háromszázhúsz kilométert.

Ezek után a rövidebb távokkal már nem is foglalkozott?

Érdekes, hogy az egyik legkönnyebb, legélvezetesebb versenyem a miskolci hegyi maratoni volt. Az edzésnaplómba utána azt írtam: lehetett volna hosszabb is… Ez a verseny akkor, ’93-ban úgy nézett ki, hogy huszonegy kilométer felfelé és huszonegy kilométer lefelé.

Bajai lévén az emelkedőt nemigen bírom, de azért ötperces ezrekkel felfutottam Bánkútra, majd lefelé sokszor három negyven és három ötven közti ezer méterekkel jöttem. Kipihenten értem be a célba, három óra három perces idővel.

Egyébként izgulós típus?

Nem, bár az éjszakák igen hosszúak egy-egy verseny előtt, mert általában nem tudok aludni. A verseny jár az eszemben, hiszen nagyon szeretek futni. Sérülések vagy munka miatt előfordultak rövidebb-hosszabb kihagyásaim, kezdtem már néhányszor a nulláról. Ilyenkor mindig kinézek egy versenyt, és arra készülök.

Ha jól tudom, van egy mottója is, amely végigkísérte pályafutását.

Zolikám, fuss egy kicsivel gyorsabban, akkor kevesebbet szenvedsz! Ezt Győri Feri barátom mondta még ’94-ben, aki huszonnégy órás Európa-bajnok és a tizenkét órás futás országos csúcstartója volt. És milyen igaza van!

A legfurcsább vereség

„Csákvár, hatórás verseny, amelyet voltaképpen edzésnek szántam – elevenítette fel a régi történetet Németh Zoltán. – Hátravolt még két-három perc, de nem strapáltam magam, gondoltam, ennyi elég. Leültem a cél után a székemre, kibontottam egy sört – eközben fél szemmel láttam, hogy elsétál valaki mellettem, majd egyből megszólalt a duda. Nos, végül ő lett az első és én a második…”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.