Bekele nem veszélyezteti a címvédőt

Az etiópok háromszoros olimpiai bajnok futója, minden idők második legjobb maratoni eredményének tulajdonosa Rio után a tokiói olimpián sem áll rajthoz.

A kenyai válogatott a tervek szerint az Eliud Kipchoge, Amos Kipruto, Lawrence Cherono hármassal „támad” Tokióban (egészen pontosan Szapporóban) a maratoni távon, a világrekorder Kipchoge címvédőként áll rajthoz. Győzelme egyáltalán nem vehető készpénznek, az viszont egészen biztos, hogy a sikert nem a nagy etióp rivális, Kenenisa Bekele fogja veszélyeztetni.

A háromszoros olimpiai bajnok, 39 éves atléta nem indul az olimpián, ezt holland menedzsere, Jos Hermans erősítette meg, úgyhogy a tavalyi Londoni maratonihoz hasonlóan ismét elmarad az akkor vádlisérüléssel bajlódó Bekele és Kipchoge várva várt csatája.

Bekele május elsején nem vett részt a Sebetában 2200 méter tengerszint feletti magasságon, 35 kilométer hosszú távon rendezett etióp olimpiai válogatón, ennek ellenére az Etióp Atlétikai Szövetség fenntartotta a jogot, hogy változtasson a csapat összeállításán. A viadal első három helyén egyébként a 2020-as Londoni maratonit megnyerő, 25 éves Shura Kitata, a 2018-as New York-i maratonin diadalmaskodó, 2019-ben világbajnok Lelisa Desisa, valamint a tavaly Londonban bronzérmes Sisay Lemma végzett.

Utóbbit még kigolyózhatták volna a hivatalosságok, hogy Bekele kedvében járjanak, ám az 5000 méteren világcsúcstartó legenda biztosan nem versenyez az ötkarikás játékokon.

A háttérrel kapcsolatban megjegyzendő, hogy hosszú ideje nincsen jó viszonyban hazája szövetségével…

A sztori nem új keletű, a 2016-os riói olimpia előtti időszakra nyúlik vissza. Bekele a riói játékokon sem vett részt, mert a szervezet szerint a megelőző egy évben nem indult elegendő jelentős versenyen, így nem felelt meg a kiválasztási kritériumoknak – aztán 10 000 méteren is hiába próbálkozott a kvalifikációval, be sem tudta fejezni a hengelói erőpróbát.

Kenenisa Bekele 2019-ben, a berlini maratonin csupán két másodperccel maradt el Kipchoge hivatalos világcsúcsától, 2:01:41-et futott, azóta viszont nem láthattuk őt éles helyzetben. Könnyen lehet, hogy most is inkább egy őszi utcai versenyre összpontosít, hiszen az összes, vagyis mind a hat major verseny előttünk áll még.

Berlin, London és Tokió egyaránt esélyes lehet, a német főváros azért, mert Bekele egyéni csúcsán túl második legjobb eredményét is ott érte el, 2016-ban 2:03:03-mal nyerte meg a versenyt.

A veterán futónak nem titkolt célja, hogy valahogy megdöntse Kipchoge rekordját (nem a két órán belüli, szinte laboratóriumi körülmények között Bécsben futott csúcsról van szó, ugyanakkor a másikra sincs reális esélye), de menedzsere arról még nem beszélt, mi lesz védence pontos őszi programja.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.