Bogárdi Szilvia maratoni álmai

Eddig hat magyar név szerepel az Abbot Marathon Majors, azaz a hat legnagyobb és legnépszerűbb városi maratoni futás teljesítési listáján, amelyre azonban újabb két magyar futó is pályázik.

A tavalyi Ultrabalaton női győztesének, Bogárdi Szilviának és párjának, a terepultrákon remeklő Jakabházy Miklósnak feltett szándéka tovább gazdagítani az eddigi két legnagyobb maratoniról, New Yorkból és Tokióból hazahozott éremgyűjteményt.

Két évvel ezelőtt elsőre sikerült bekerülnie a TCS New York Marathon indulói közé. Már akkor titkon felvetődött a gondolat, hogy előbb-utóbb mind a hat megállóra jegyet vált?
Akkor annyira az újdonság erejével hatott, hogy utazhatunk a tengerentúlra és láthatom New Yorkot, hogy ennél tovább nem is tudtam gondolkodni. Mivel ez az utunk életre szóló élményt jelentett, utána gondolkodtunk el, hogy jó lenne végigjárni a hat nagy maratonit, és ezekre az utakra felfűzni egy kis világjárást, városnézést.

 

A Marathon Majors összesítő éremgyűjteménye – hamarosan a Bogárdi, Jakabházy duó is csatlakozhat

 

 

Az eddigi magyar Marathon Majors-teljesítők:
Dragoman Zsolt, Fekete Zsuzsanna, Kovács Attila, Oroszi Éva, Vas Gábor és Waller Gabriella otthonában lóg befutóérem, amely őrzi a Berlin, London, Tokió, Chicago, Boston és New York utcáin lefutott maratoni távok emlékeit. Rajtuk kívül öt éremmel két magyar futó, néggyel pedig mindössze egy honfitársunk rendelkezik. Bogárdi Szilvia és Jakabházy Miklós idén felzárkózhat a szűk elitbe, akik már közel járnak a hat csillag begyűjtéséhez.

Tavaly New Yorkban szurkolóként volt a pálya szélén, amikor párja, Miklós indulhatott, idén márciusban pedig együtt álltak rajthoz Tokióban. Próba szerencse alapon beneveztek, és egyből sikerült párjával együtt indulási jogot nyerni.
Alig hittünk a szemünknek, amikor kisorsoltak, ráadásul egyből mindkettőnket. Látva a sorsolásra beadott jelentkezések számát, körülbelül tíz-tíz százalék esélyünk volt bekerülni a mezőnybe. Oltári nagy szerencsénk volt!

Mi a következő maratoni állomás?
Legközelebb Berlinben futunk szeptember végén, majd két hétre rá Chicago következik.

 

Tehát erre a két versenyre is sikerült együtt, elsőre bekerülni! Ha jól sejtem, mindketten megcélozzák a hat csillagot.
Igen, szeretnénk mindketten teljesíteni.

Abbot World Marathon Majors bajnokság
Tizenkét éve rendezik meg azon futók számára, akik a hat legnagyobb tömeget megmozgató utcai maratonit egy versenysorozaton belül teljesítik. Korábban, 2006 és 2015 között a naptári évben teljesített versenyek számítottak, de négy évvel ezelőtt átalakult a sorozat, s a széria első versenyét minden évben más maratonitól számítják. Míg tavaly a berlini, idén már Chicago lesz a sorozat első versenye. A hatcsillagos érem azonban minden olyan futónak jár, aki a hat maratonit teljesíti, csak az számít, hogy mindegyik versenyen a megadott szintidőn belül érjen célba, a naptári évnek ilyen szempontból nincs jelentősége. Van olyan magyar érmes, akinek tíz év telt el az első és a hatodik teljesítése között.

Eddig ahová neveztek, elsőre be is kerültek. Mit gondol, melyik lesz a legnehezebb azok közül, ami még várat magára?
Az eddig hallottak alapján a Virgin Money London Marathonra külföldi indulóként sorsolással szinte lehetetlen bekerülni. Még utána kell járnunk, milyen lehetőségeink vannak, amennyiben a sorsolás nem kedvezne. Külföldi futó kvalifikációs idővel sem tud regisztrálni sajnos. Bostonra viszont megvan a kvalifikációs időm és Chicagóra is így nevezhettem.

A maratonik mellett az ultrafutás sem került háttérbe, mivel idén Sárváron sikerült megnyerni egy huszonnégy órás versenyt, és most a világbajnokságra is készül. A maratoni futás azonban teljesen más felkészülési ritmust igényel, mint az ultrázás. Hogy lehet a kettőt összehangolni?
Az edzőmmel, Ispánki Zolival alakítjuk ki együtt a versenynaptárat, figyelembe véve a maratonik és az ultraversenyek időpontjait. Az irányítása mellett tudunk mindig az adott versenyre fókuszálni és az edzések jellegét annak megfelelően meghatározni. Most az október végi huszonnégy órás világbajnokság áll a fókuszban, így a berlini és chicagói maratonikat városnézős tempóban futom a vb-felkészülés részeként, kvázi edzésként, semmiképpen sem versenyként.

Mi lehet az idő maratoni távon, amit szeretne egyszer elérni, és hová tartogatja ennek a csúcsformának az időzítését?
Egyelőre csak a világbajnokságig látok előre. Maratonion farigcsálni az időből nagyon célzott felkészülést igényel, nem könnyű feladat. Egyelőre talán pár perc javításra (3:10–3:12 körüli időre) becsülöm magamat abból kiindulva, hogy Tokióban mennyi maradt bennem.

 

Tokió kipipálva

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.