Csécsei-csúcs: csak ne legyen áramszünet!

Vasárnap este Csécsei Zoltán futópadra lép, hogy 12 és 24 órás világcsúcskísérletbe kezdjen. A világbajnok Bérces Edit remek futókat kérdezett, mit üzennek Csécseinek a hatalmas kihívás előtt.

Bódis Tamás (világbajnoki ezüstérmes ultrafutó): Ott leszek Csécsei Zoli kísérletén, az utolsó órában pedig én is futok majd a mellette lévő padon. A legfontosabb szempont nekem az lenne, hogy azok az emberek vegyenek körül, akik számítanak – és hogy ne legyen áramszünet!

Lubics Szilvia (háromszoros Spartathlon-győztes): A leghosszabb távom, amit padon edzettem, talán 54 kilométer volt. A pad nekem éppen azt nem adja meg, amitől imádok futni: a szabadságot és a körülöttem levő világ megcsodálását. Kívánom, hogy teljesüljön Zoltán álma – kőkemény lesz, az biztos.

Csécsei Zoltán és a futógép

Zétényi Szvetlána (12 órás magyar bajnok): Zolit nagyon elszánt, tapasztalt futónak ismerem. Biztos vagyok benne, hogy sikerül a terve. A 24 órás futás eleve nagy koncentrációt és monotóniatűrést igényel, a futópados futáskor ez duplán is igaz. Nagyon figyelni kell az állandó tempótartásra, és ahogy fárad az ember, ez nem egyszerű.

Vágó Bogi (válogatott ultrafutó): Ha lenne esélyem 24 órát futni futópadon, akkor megköszönném a lehetőséget, és elmennék inkább inni. Zolinak kitartást, benne megvan a kraft. Biztos vagyok benne, hogy megcsinálja. Minél kevesebb vécézést kívánok neki!

Bogárdi Szilvia (válogatott ultrafutó): A legnagyobb távom futópadon félmaratoni volt – nekem ez nehéz műfaj. Ha futópados csúcskísérletre készülnék, talán az lenne a legfontosabb szempont, hogy mindvégig fenntartható legyen a motivációm. Zolinak sok sikert és kitartást kívánok, de talán még jobb, ha egyszerűen csak annyit, hogy szúrja idegből!

Mihalik Norbert (válogatott ultrafutó): Szeretek futópadon futni, teljesen kikapcsol. A legfontosabb talán az lenne, hogy mentálisan is teljesen rendben legyen a futó, mert ennyi időn keresztül a monotónia miatt kell a fókusz, ahhoz meg kell az ép lélek. Zolinak csak annyit üzenek, ugyanolyan mosolygósan és céltudatosan, ahogy legutóbb a vb-n is!

Maráz Zsuzsanna ((válogatott, háromszoros Ultrabalaton-győztes)): Nagyon szurkolok neki, hogy sikerüljön. Elképzelni sem tudom, hogy ennyit fussak gépen. Arra az esetre használom, ha például ónos eső miatt nem lehet a szabadban futni. Gépen futni huszonnégy órán át szerintem iszonyú nehéz lehet. Zoli már 12 órán át bizonyított, hogy képes erre a feladatra, most is sikerülnie kell. Annyit üzennék neki, hogy fejben egy pillanatra se engedje el a célt! Gondolatban vele leszünk.

Tony Mangan (a 48 órás futópados futás csúcstartója): A 48 órás csúcsdöntésemet a pekingi olimpia maratoni számának napjára időzítettem, a férfiak versenyét néztem közben a tévén. A szabadtéri futáshoz képest van egy mentális aspektus is, ugyanakkor a sebesség tartása könnyebb a padon, mint a szabadban. Ha nem szedjük a lábunkat, leesünk. A 48 óra alatt félórás időtartamokban gondolkoztam. Zoltánnak boldog futást kívánok!

Ivan Cudin (12 órás futópados csúcstartó csapatban): Nem volt semmi tapasztalatom a 2015-ös kísérlet előtt, hiszen csak a szállodai futópadokon futottam egy-két órát előtte. Azt vártam, unalmas lesz, de nem volt az. Nagyon meleg volt a teremben, de végül kellemes élménynek mondhatom – megtanultam elterelni a figyelmemet a monotonitás veszélyéről.

Bérces Edit (világ- és Európa-bajnok ultrafutó, a 24 órás futópados futás női világcsúcstartója): Ez a műfaj annyiban nehéz, hogy tényleg egyemberes mutatvány. Óriási lelki teher egy nappal és egy éjszakán át futni egy futópadon – gyakorlatilag egy kirakatban, kiszolgáltatottan –, ahol nézőkkel és kamerákkal vagyunk körülvéve, így a legkisebb hiba is végzetes lehet. Csécsei csúcsformája és az a tudat, hogy utcai 24 órás eredményei minden eddigi világcsúcstartóiénál jobbak, okot ad a reményre, nem is kicsit. Amit ember megtehet, szinte mindent megtett a siker érdekében. Kívánom, hogy adasson is meg neki!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.