Elmarad a hatórás ultrafutó-bajnokság

Balatonalmádi a hétvégén nem rendez versenyeket: törölték az ötven kilométeres és a hatórás ultrafutó-bajnokságot, ugyanakkor ismertté vált több 2021-es ultraverseny helyszíne és időpontja.

A járványügyi szigorítások az atlétikát is elérték. November 14-én, szombaton rendezték volna az ötven kilométeres és a hatórás országos ultrafutó-bajnokságot Balatonalmádiban, ám a versenyeket a helyi önkormányzattal egyeztetve törölték. Ugyanakkor a szervezők meghirdettek pótidőpontot december 19-ére, amikorra már lejár a hétfőn kihirdetett szigorítások egy hónapos határideje, ám ez nem az ob-kre, hanem egy 12 órás versenyre vonatkozik – igaz, most talán nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a rendeletek érvényességét meghosszabbítják, ebben az esetben idén már nem lehetne lebonyolítani azt a viadalt sem.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) versenysporthoz kapcsolódó eseményeit alapjáraton továbbra is meg lehetne rendezni, ám a két hétvégi verseny lebonyolítását a házigazda önkormányzat és a szervezők sem merték vállalni a helyi rendeletek és szabályozás betartatása miatt. A probléma fő oka, hogy a kijelölt, parkon áthaladó 1768 méteres körpálya magánterületet is érintett volna, és a jelenlegi vírushelyzetben az önkormányzat sem örült volna annak, ha használatba veszik a parkot.

„Nagyon-nagyon sajnáljuk, de nem tudunk mit csinálni – mondta a Csupasport megkeresésére Molnár Tamás, a MASZ-on belül működő ultrafutó bizottság elnöke.

Futókönyv mellé futóöv!
Olvasóink közül már nagyon sokan találkoztak Futóarcok című könyvünkkel. Karácsonyi ajándéknak is jó választás lehet a több mint harminc remek magyar szabadidős futót bemutató kemény fedeles kötet, amelyet most a bolti árhoz képest 30 százalékos kedvezménnyel lehet megrendelni, ráadásul minden könyvhöz egy világító futóövet is ajándékba adunk.

– Szeretnénk mi is betartani a szabályokat, és nem megyünk szembe az önkormányzattal, hiszen jó viszonyt ápolunk. A viszontagságos időszak után elengedjük ezt az évet, nem szeretnénk felesleges illúziót kelteni a futókban, nem abba az irányba mozdultunk el, hogy rövid távon látványosan javulna a pandémiahelyzet. Készítjük a 2021-es versenynaptárt, a beérkezett pályázatok alapján több eseményt már nagy biztonsággal meghirdethetünk.”

Március 13-án Budakalász ad otthont a száz kilométeres országos bajnokságnak, az Omszki-tó körül futhatnak a résztvevők. Április 25-én Nagyatád várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmából (éppen azon a napon) megrendezi az ötven kilométeres országos bajnokságot, míg október 23-án a hatórás ob-t szintén az Omszki-tó mentén, vagyis Budakalászon bonyolítják le.

Nem hivatalos még, ám Molnár Tamás úgy kalkulál, hogy a 24 órás bajnokságot – ahogy idén is – Balatonalmádi rendezheti, míg a terepbajnokságra előreláthatólag Várpalotán (veszprémi szervezésben) kerül sor, ám ezekre a viadalokra még várják a beérkező pályázatokat. A bizottsági elnök úgy véli, muszáj pályáztatniuk a versenyeket a szigorú előírások miatt, amelyek magukba foglalják többek között a területfoglalási engedélyt és a pályahitelesítést is.

Bízzunk abban, hogy a 2021-es év kevésbé lesz hektikus, s a koronavírus enged a szorításon…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.