Emlékezés egy példaképre

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is október 23-án kerül sor a Kolonics György-emlékfutásra, amelyen a háromszoros olimpiai bajnok vízipólós, Kiss Gergely is ott lesz.

Nem véletlen az időpontválasztás, hiszen a 11 éve elhunyt Kolonics György rendszeres résztvevője volt a Bécs–Budapest ultramaratonnak, amely október 23-án érkezett meg Budapestre. Így aztán a nemzeti ünnepen az olimpiai bajnok kenusra is emlékezhetünk, ráadásul a Népszigeten családi sportnappá nőtte ki magát az emlékfutás, ahol már nemcsak az egykori kajakos, kenus társak, hanem több ezer sportolni vágyó szülő és gyerek fut vagy éppen evez.

„Tavaly Szemán Róberttel és Storcz Botonddal váltóban futottuk le a félmaratonit, idén vagy ismét váltóban futok, vagy megpróbálkozom életem leghosszabb távjával, és 11.5 kilométerre nevezek – mondta érdeklődésünkre a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely.

– Már tizennyolc évesen elértem a száz kilót, nagydarab voltam, nem éppen futásra termett a testalkatom. Mostanság öt-hét kilométert futok, de heti háromszor a Honvéddal is edzek, a vízben és a tornateremben pedig kellőképpen elfáradok. Egyedül nem szórakoztat a futás, akkor inkább bringázom, társaságban, ismerősökkel viszont jó program.”

A Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója elmondta, a személyes ismeretség miatt is fontos neki a Kolonics György-emlékfutás, az ő elvesztése mellett Kulcsár Anita halála volt jelentős tragédia az életében, akivel családilag is jó viszonyt ápolt.

„A kajakos-kenus társak méltóképpen emlékeznek Kolonics Gyurira, és jó látni, hogy népszerű a rendezvény, háromezer körül van a résztvevők száma, s megtelik a Népsziget futó emberekkel – folytatta Kiss Gergely. – Az emlékfutás az olimpiai ötpróba programnak is része, szóval egyszerre tisztelgünk egy példakép előtt, s közben pedig pontokat is lehet gyűjteni.”

Az olimpiai ötpróbán keresztül egyébként 24 amatőr sportoló juthat el Tokióba, a Népszigeten pedig nemcsak futni lehet majd október 23-án, hanem evezni, kajakozni, kenuzni és sárkányhajózni is. Ami a futást illeti, 2, 11.5, illetve 21.1 kilométerre lehet nevezni, míg evezni közép- és félmaratoni távon lehet.

(Fotó: kolonicsiskola.hu)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.