Ha anya fut, a család is vele fut

Megdőlt a tévhit, amely szerint „gyerek mellett nincs idő a sportolásra”; a családi minta fontosságát bizonyítja a BSI futó nők körében végzett országos kutatása.

A Budapest Sportiroda (BSI) a futó nőket kérdezte sportolási szokásaikról, egészségtudatos életmódjukról. A kutatásban résztvevők 84%-a városban él, 64%-ának van gyermeke (közülük 95% sportol rendszeresen), 81%-uk dolgozik, 66%-uk felsőfokú végzettségű, az átlagéletkoruk 38 év. Leggyakoribb az évi átlag 4 futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8%-a évente akár 13 eseményre is elmegy.

Ezek az adatok azért is fontosak, mert a korábbi kutatásokból ismert, hogy a sportolásra való hajlandóság egyik fontos tényezője a lakhely, a másik az iskolázottság. A felsőfokú végzettségűek körében a legmagasabb a versenykedv. Érdekes módon a megkérdezettek 61%-a számolt be arról, hogy nem a szülei példáját követve kezdtek sportolni. Fontos azonban, hogy ők már tudnak jó példával elöl járni a családjuk előtt.

A kitöltők szerint a sportolás saját választás kérdése, hiszen a gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21%-uk 4-nél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra. Az anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 13 alkalommal áll a startvonalhoz. Az édesanyák kiemelkedően magas arányban szerepelnek a legtöbb eseményt látogatók között, a jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy 70%-uk szokott együtt sportolni családtagjaikkal. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak.

„Azért is emelem ki ezt a számot, mert gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy nekünk sosincs időnk egymásra, vagy amit már fentebb említettünk: »a gyerek mellett már nincs rá időm, energiám«. Fontosnak tartom, hogy egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók. Amikor a gyermek sportol, a szülők is megtehetik ugyanezt, így példát mutathatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk esetleg nem tudnak azonosulni. A példamutatásnak hosszú távú hatása és haszna van. Ha nem csak együtt sportolnak, hanem közösen indulnak valamelyik családtagjukkal futóversenyeken is, a legyőzött távolság mellett a sportos szülő is büszkeséget jelenthet a fiatal számára, valamint az önértékelését is növelheti a versenyen való részvétel” – nyilatkozza dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.