Hiába készültek a tokiói maratonira

A koronavírus-járvány miatt csak a profi versenyzők indulhatnak a tokiói maratonin. A 38 ezer amatőr a nevezési díjat sem kapja vissza, de jövőre automatikusan indulhat.

Legutóbb nyolc évvel ezelőtt maradt el a legnagyobb maratoni versenyek valamelyike, 2012-ben a Sandy-hurrikán által okozott károk miatt törölték a New York-i versenyt. Az idén a kínai Vuhanból kiinduló, már Európában is terjedő koronavírus-járvány miatt csak a profi versenyzők indulhatnak a március 1-jén rendezendő tokiói maratonin – vagyis mindössze 176 versenyző, illetve harminc kerekesszékes állhat rajthoz, a 38 ezer amatőr nevező hiába készült. A döntés persze egészségügyi szempontból érthető, Japán ugyanis az egyik legjobban fertőzött térségnek számít.

Csupasport-magazin: Tizenöt kilométer tömör gyönyör

Dobogó-kő, Prédikálószék, Vadálló-kövek, Rám-szakadék: kollégánk bevállalta a tizenöt kilométert, és megnézte, miért is olyan népszerű ez a túra.
Erről és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

Ez persze nem vigasztalja azokat, akik hónapokat áldoztak a felkészülésre, arról nem is beszélve, hogy a szervezők nem fizetik vissza a több mint ötvenezer forintos nevezési díjat. Ezt azzal indokolják a szervezők, hogy a szerződésben rögzített feltételek között nem szerepel a biztosítás világjárvány miatt. Ha természeti katasztrófa, árvíz, heves esőzés vagy földrengés miatt nem rendeznék meg a versenyt, a nevezők visszakapnák pénzüket. Valamelyest vigasztalhatja a hoppon maradókat, hogy jövőre automatikusan indulhatnak, ami nem elhanyagolható szempont, ugyanis rendre hatalmas a túljelentkezés – ugyanakkor a nevezési díjat ugyanúgy be kell majd fizetniük, és persze újra fel kell készülniük a versenyre.

 

 

A 68 esztendős Judy Sheppard is csalódott volt, mert a hat nagy maratoniból ötöt, a londonit, a berlinit, a New York-it, a chicagóit és a bostonit már teljesítette, s végre elindulhatott volna Tokióban is.

A szervezők természetesen így is fokozottan készülnek. A profi indulók a rajtnál és a célban is kapnak védőmaszkot, s felállítanak automata kézfertőtlenítő berendezéseket, illetve segélyállomásokat, ahol megvizsgálják a versenyzőket. A járvány nemcsak az amatőr, hanem a profi sportrendezvényekre is egyre nagyobb hatással van, a hétvégi olaszországi labdarúgó-mérkőzéseket vélhetően zárt kapuk mögött rendezik meg, s a hírek szerint a tokiói nyári olimpia megrendezése is veszélybe kerülhet.

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.