Hiába készültek a tokiói maratonira

A koronavírus-járvány miatt csak a profi versenyzők indulhatnak a tokiói maratonin. A 38 ezer amatőr a nevezési díjat sem kapja vissza, de jövőre automatikusan indulhat.

Legutóbb nyolc évvel ezelőtt maradt el a legnagyobb maratoni versenyek valamelyike, 2012-ben a Sandy-hurrikán által okozott károk miatt törölték a New York-i versenyt. Az idén a kínai Vuhanból kiinduló, már Európában is terjedő koronavírus-járvány miatt csak a profi versenyzők indulhatnak a március 1-jén rendezendő tokiói maratonin – vagyis mindössze 176 versenyző, illetve harminc kerekesszékes állhat rajthoz, a 38 ezer amatőr nevező hiába készült. A döntés persze egészségügyi szempontból érthető, Japán ugyanis az egyik legjobban fertőzött térségnek számít.

Csupasport-magazin: Tizenöt kilométer tömör gyönyör

Dobogó-kő, Prédikálószék, Vadálló-kövek, Rám-szakadék: kollégánk bevállalta a tizenöt kilométert, és megnézte, miért is olyan népszerű ez a túra.
Erről és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

Ez persze nem vigasztalja azokat, akik hónapokat áldoztak a felkészülésre, arról nem is beszélve, hogy a szervezők nem fizetik vissza a több mint ötvenezer forintos nevezési díjat. Ezt azzal indokolják a szervezők, hogy a szerződésben rögzített feltételek között nem szerepel a biztosítás világjárvány miatt. Ha természeti katasztrófa, árvíz, heves esőzés vagy földrengés miatt nem rendeznék meg a versenyt, a nevezők visszakapnák pénzüket. Valamelyest vigasztalhatja a hoppon maradókat, hogy jövőre automatikusan indulhatnak, ami nem elhanyagolható szempont, ugyanis rendre hatalmas a túljelentkezés – ugyanakkor a nevezési díjat ugyanúgy be kell majd fizetniük, és persze újra fel kell készülniük a versenyre.

 

 

A 68 esztendős Judy Sheppard is csalódott volt, mert a hat nagy maratoniból ötöt, a londonit, a berlinit, a New York-it, a chicagóit és a bostonit már teljesítette, s végre elindulhatott volna Tokióban is.

A szervezők természetesen így is fokozottan készülnek. A profi indulók a rajtnál és a célban is kapnak védőmaszkot, s felállítanak automata kézfertőtlenítő berendezéseket, illetve segélyállomásokat, ahol megvizsgálják a versenyzőket. A járvány nemcsak az amatőr, hanem a profi sportrendezvényekre is egyre nagyobb hatással van, a hétvégi olaszországi labdarúgó-mérkőzéseket vélhetően zárt kapuk mögött rendezik meg, s a hírek szerint a tokiói nyári olimpia megrendezése is veszélybe kerülhet.

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.