Kétezer euróért futnak az Alpokban

Már ötven nap sincs az augusztus 26–szeptember 1. között sorra kerülő Ultra-Trail du Mont-Blanc futóversenyig, a legendás viadal kapcsán összegyűjtöttünk 10 érdekességet.

1. Lőrincz Olivér tizenkétszer vett részt a viadalon, a magyarok közül ő állt rajthoz a legtöbb alkalommal a megméretésen – az idén azonban kihagyja a versenyt, és a Transalpon állt rajthoz. Mint mondta, hozzánőtt a UTMB, de nem akart átmenni részvételszámgyűjtésbe, közben pedig jött a másik lehetőség.

2. Noha csak azok nevezhetnek, akik korábban meghatározott számú és távú versenyt teljesítettek, így is sokszoros a túljelentkezés, és (a legeslegjobb futókat leszámítva) sorsolással lehet csak bekerülni az indulók közé.

3. A 170 kilométeres versenyen 10 000 méter emelkedést kell leküzdeni a francia (svájci és olasz) Alpokban, a rajt és a cél Chamonix-ban van, ahol az első, az 1924-es téli olimpiát rendezték.

4. Bár a viadal nevében szerepel a Mont-Blanc szó, Európa legmagasabb csúcsára nem kell felfutni, viszont a hegy körül rengeteg útvonal található, amelyeket teljesíteni kell a futóknak, akik összesen 9 hegycsúcsot másznak meg.

5. 21 órán belüli idővel nyerni lehet a viadalon. A 170 kilométeres távon az elmúlt években 20:36 és 22:00 óra közötti időkkel lehetett az élen végezni, a verseny szintideje 46:30 óra.

6. 2003-ban a 722 indulóból mindössze 67 (9.2 %) ért célba, tavaly viszont a 2561 résztvevőből 1779-en (69.4 %) jártak sikerrel. A résztvevők létszámát 2300 körül határozták meg, a nevezési díj 262 euró.

7. Az Ultra Trail du Mont-Blanc-nak több „kistestvére” is van, ezeken 40, 56, 101, illetve 145 kilométert kell megtenni, a helyszín pedig szintén a francia Alpok térsége.

8. A versenyen az első tíz helyezett részesül pénzdíjazásban: a győztes 2000 euróval gazdagodik, a második 1500, a harmadik 1000 eurót kap.

9. A férfiaknál három háromszoros győztest találunk, a spanyol Kilian Jornet, valamint két francia, Francois D’Haene és a címvédő Xavier Thevenard is triplázott, míg a nőknél az amerikai Elizabeth Hawker ötször diadalmaskodott.

10. Az idei versenyen 16 ellenőrző pontot kell érinteni, 14 helyen van időlimit, és aki nem teljesíteni, annak véget ér a verseny.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva
Csábi Bettina: veszély, kihívás, siker

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.