Kipchoge: a láb teszi a futót, nem a cipő

A kenyaiak 35 éves maratoni világcsúcstartója hisz benne, hogy a jövőben hagyományos utcai versenyen is el lehet majd érni a két órán belüli időt.

Nem kell már sokat, alig két hetet várnunk arra, hogy eljöjjön október negyedike, és az elit maratonisták összecsapjanak a londoni maratonin. A viadal pénzdíját csaknem a felére csökkentették, miközben a brit sztár, Mo Farah nyulazik majd, hogy honfitársai elérhessék a tokiói olimpia kvalifikációs szintidejét, ami 2:11:30 óra. Tavaly összesen 313 ezer dollár járt a legjobbaknak és további 850 000 dollárt értek az „időbónuszok”, a két győztes, Eliud Kipchoge és Brigid Kosgei 55 000 dollárt tehetett zsebre első helyezéséért, idén ennél jóval kevesebbet vihetnek haza, akik megnyerik a versenyt.

Sokak szerint Eliud Kipchoge speciális cipőjének is nagy szerepe volt a maratoni nem hivatalos rekordjában – Fotó: Cathal Dennehy twitter oldala

Persze a legjobbak örülnek, hogy végre éles küzdelem vár rájuk egy patinás maratonin, a kenyai Kipchoge például összemérheti tudását az etióp Kenenisa Bekekével, akinek előbbi világrekordjánál (2:01:39) csupán két másodperccel rosszabb az egyéni csúcsa.

Kipchoge tavaly ősszel Bécsben 1:59:40 alatt futotta le a 42.195 kilométeres távot, ám a pályát és a segítő hátteret is úgy alakították ki, hogy végre-valahára két órán belül fusson valaki egy maratonin, ami akkor is bravúros teljesítmény, ha tudjuk, a versenykörülmények hiánya miatt nem könyvelik el hivatalos csúcsként. A 35 éves csillag a Firstpostnak e-mailben adott interjújában egyértelmű választ adott a kérdésre, mennyire segítette őt korszakos eredményében a cipője.

„Még mindig a lábaimmal futok – jelentette ki Eliud Kipchoge.

– Az innováció a sport része, eddig is az volt. A futással kapcsolatban a technológia hatása mindig minimális lesz, különösen, ha más sportágakkal hasonlítjuk össze. Eddz keményen és fegyelmezetten, légy a lehető legjobb és higgy magadban! Egy normális maratonin, a városi utcákon és a nem mindig sík utakon kicsivel nagyobb kihívást jelent két órán belül futni, ám hiszem, hogy a jövőben véghez lehet vinni.”

London is szóba került, Kipchoge már napok óta ott készül, a járványügyi korlátozások miatt a pálya zárt kör lesz, és a St. James Parkban jelölik ki. Az újdonság miatt senki sem tudja, gyors vagy lassú verseny várható-e, a sok kör biztosan furcsán hat majd, de Kipchogét nem zavarja, hiszen pályaversenyző volt korábban.

A kenyai atléta egy Michael Johnsonnak, a korábbi 200-as és 400-as világcsúcstartónak adott interjújában a 2021-re halasztott olimpiáról is beszélt, amelyen címvédőként áll majd rajthoz.

„Természetesen nagyon szerettem volna indulni az idei tokiói olimpián – taglalta Kipchoge. – Sajnos a Covid–19 megváltoztatta a világot, s az egészség és a biztonság vált az első számú prioritássá. Nagyon várom a jövő évi futást!”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.