Kipchoge: ez életem legszebb pillanata

A maratoni távot a világon először két órán belül lefutó kenyait először kísérte el a családja, a célba érkezést követően pedig hazája elnöke is kifejezte neki elismerését.

Két órán belül futni a 42.195 kilométeres maratoni távot – nagyon röviden ez volt a 2019. október 12-i INEOS 1:59 Challenge lényege. Bár a főszereplő Eliud Kipchoge volt, negyvenegy iramfutó segítette, így a siker igazából közös és precíz munka eredménye.

A maratoni távra csak 2013-ban váltó kenyai hosszútávfutó 2017-ben egyszer már megpróbálkozott a kétórás idő áttörésével, Monzában, steril körülmények között, és akkor sem maradt le sokkal róla, ezúttal azonban minden alaposabban meg volt szervezve.

Iramfutókként, azaz „nyulakként” a világ legjobb közép- és hosszútávfutói segítették, többek között az ezerötszáz méteren olimpiai bajnok amerikai Matthew Centrowitz, ötezer méteren olimpiai ezüstérmes honfitársa, Paul Chelimo, valamint a 44 éves, kétszeres világbajnok, és még mindig elképesztő formában lévő Bernard Lagat.

A szombat reggel induló Kipchoge 2:51-es kilométereket teljesített átlagban, ami azt jelent, hogy 21.18 kilométer per órás iramot diktált 42 kilométeren keresztül, azaz száz métert 17 másodperc alatt futott le, 422-szer egymás után. Mivel a végén sem nem látszott rajta fáradtság, az utolsó kilométer előtt már érezni lehetett, hogy meglesz a két órán belül idő. Végül áttörte az álomhatárt és 1:59:40-es idővel ért célba.

„Jól érzem magam – mondta Kipchoge, miután kiünnepelte magát. – Ez életem legszebb pillanata. Hatalmas nyomás volt rajtam, még a kenyai elnök is felhívott. Most én vagyok a világ legboldogabb embere. Roger Bannister után hatvanöt évvel én is megpróbáltam történelmet írni, és sikerült, ami számomra a sport erejét mutatja. A világ legjobb atlétái segítettek, hálás vagyok nekik, hogy vállalták. Együtt értük el ezt a sikert.”

A célban várta őt felesége és három gyermeke, akik először utaztak el édesapjuk versenyére. Mondjuk éppen arra, amelyre az egész világ emlékezni fog.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan ússzuk meg az óriásbukást?
Új kihívásunk: itt a Nagy hőségfutás!
Contador rekordja az Everest-kihívásban
Pilisi minitúra forrástól vízesésig
Tanácsok önbizalommal teli sporttársaknak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.