Kipchoge: ez életem legszebb pillanata

A maratoni távot a világon először két órán belül lefutó kenyait először kísérte el a családja, a célba érkezést követően pedig hazája elnöke is kifejezte neki elismerését.

Két órán belül futni a 42.195 kilométeres maratoni távot – nagyon röviden ez volt a 2019. október 12-i INEOS 1:59 Challenge lényege. Bár a főszereplő Eliud Kipchoge volt, negyvenegy iramfutó segítette, így a siker igazából közös és precíz munka eredménye.

A maratoni távra csak 2013-ban váltó kenyai hosszútávfutó 2017-ben egyszer már megpróbálkozott a kétórás idő áttörésével, Monzában, steril körülmények között, és akkor sem maradt le sokkal róla, ezúttal azonban minden alaposabban meg volt szervezve.

Iramfutókként, azaz „nyulakként” a világ legjobb közép- és hosszútávfutói segítették, többek között az ezerötszáz méteren olimpiai bajnok amerikai Matthew Centrowitz, ötezer méteren olimpiai ezüstérmes honfitársa, Paul Chelimo, valamint a 44 éves, kétszeres világbajnok, és még mindig elképesztő formában lévő Bernard Lagat.

A szombat reggel induló Kipchoge 2:51-es kilométereket teljesített átlagban, ami azt jelent, hogy 21.18 kilométer per órás iramot diktált 42 kilométeren keresztül, azaz száz métert 17 másodperc alatt futott le, 422-szer egymás után. Mivel a végén sem nem látszott rajta fáradtság, az utolsó kilométer előtt már érezni lehetett, hogy meglesz a két órán belül idő. Végül áttörte az álomhatárt és 1:59:40-es idővel ért célba.

„Jól érzem magam – mondta Kipchoge, miután kiünnepelte magát. – Ez életem legszebb pillanata. Hatalmas nyomás volt rajtam, még a kenyai elnök is felhívott. Most én vagyok a világ legboldogabb embere. Roger Bannister után hatvanöt évvel én is megpróbáltam történelmet írni, és sikerült, ami számomra a sport erejét mutatja. A világ legjobb atlétái segítettek, hálás vagyok nekik, hogy vállalták. Együtt értük el ezt a sikert.”

A célban várta őt felesége és három gyermeke, akik először utaztak el édesapjuk versenyére. Mondjuk éppen arra, amelyre az egész világ emlékezni fog.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.