Kritikák Eliud Kipchoge eredményéhez

A kenyai futó Bécsben a világon elsőként teljesítette két óra alatt a maratoni távot, de szakértők szerint csak speciális cipővel, szinte laboratóriumi körülmények között volt erre képes.

Elgondolkodtató cikket közölt a runningmagazine.ca Eliud Kipchogéról, aki a világon először futotta le két órán belül a maratoni 42.195 kilométeres távját.

A futásra szakosodott kanadai portál több szakértőt is idéz, akinek a véleménye szerint a világraszóló eredmény sosem jöhetett volna létre, ha Kipchoge nem „laboratóriumi” körülmények között teljesíti a távot. Ezalatt a kifejezetten erre a célra épített pálya, a folyamatosan körülötte haladó iramfutók, illetve tempó tartásához szükséges lézeres fénycsíkokkal segítő kísérőautó mellett speciális futócipőjét kell érteni. Yannis Pitsiladis, a Brightoni Egyetem professzora a The Times hasábjain fogalmazta meg kritikáját.

„Abszolút hidegen hagy, amit Kipchoge elért. Egész pályafutásomat a sport tisztaságának szenteltem, és ami Bécsben történt, teljesen szembemegy ezzel. Minden a cipőjének köszönhető, a futása emiatt számomra teljesen jelentéktelen.”

 

A Brightoni Egyetem professzora jelentéktelennek nevezte Eliud Kipchoge teljesítményét. Fotó: Reuters/Lisi Niesner

 

Nem Yannis Pitsiladis az egyedüli, aki felemelte a hangját Kipchoge világraszóló eredményével szemben. Egy ismert amerikai futóedző, Steve Magness szerint a maratoni futásban a sokáig megdönthetetlennek hitt 2:04 és 2:05 körüli idők megjavítása egyedül a technológiai változásoknak köszönhető.

„Az érdemet nem akarom elvenni Kipchogétól, de a maratoni futásban a cipőfejlesztések tették lehetővé, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredmények születhessenek. Az atléták, akik évekig stagnáltak egy szinten, perceket gyorsultak így. Kipchoge mellett említhetném Kenenisa Bekelét, és a jövőben még többen lesznek rá képesek. Hogy be kellene tiltani ezeket a cipőket? Alighanem.”

Kipchoge cipője – Fotó: Cathal Dennehy twitter oldala

A kérdésben érdemes megvizsgálni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség álláspontját. A szervezet – amely már korábban tiltott be cipőket – szabályzatában a versenyzők felszerelését illetően így fogalmaz.

„Az atléták versenyezhetnek mezítláb vagy cipőben. A cipő arra szolgál, hogy védje a lábat a sérülésektől és futáskor stabilitást biztosítson. A cipők mindazonáltal nem juttathatják tisztességtelen előnyhöz a versenyzőt a többiekkel szemben.”

Kipchoge a Nike egyedi fejlesztésű cipőjét viselte sporttörténelmi futásakor, eltérőt azoktól a Nike NEXT% típusúaktól, amilyeneket az őt kísérő negyvenegy iramfutó kapott. Hogy mégis pontosan milyet, arról nincsenek hivatalos adatok, de különböző fényképek és kiszivárgott információk szerint a speciális belső rétegek szendvicsszerűen épültek egymásra és olyan hatást érhettek el, mintha folyamatosan ugródeszkára lépett volna.

 

Címlapfotó: Reuters/Leonhard Foeger

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.