Kritikák Eliud Kipchoge eredményéhez

A kenyai futó Bécsben a világon elsőként teljesítette két óra alatt a maratoni távot, de szakértők szerint csak speciális cipővel, szinte laboratóriumi körülmények között volt erre képes.

Elgondolkodtató cikket közölt a runningmagazine.ca Eliud Kipchogéról, aki a világon először futotta le két órán belül a maratoni 42.195 kilométeres távját.

A futásra szakosodott kanadai portál több szakértőt is idéz, akinek a véleménye szerint a világraszóló eredmény sosem jöhetett volna létre, ha Kipchoge nem „laboratóriumi” körülmények között teljesíti a távot. Ezalatt a kifejezetten erre a célra épített pálya, a folyamatosan körülötte haladó iramfutók, illetve tempó tartásához szükséges lézeres fénycsíkokkal segítő kísérőautó mellett speciális futócipőjét kell érteni. Yannis Pitsiladis, a Brightoni Egyetem professzora a The Times hasábjain fogalmazta meg kritikáját.

„Abszolút hidegen hagy, amit Kipchoge elért. Egész pályafutásomat a sport tisztaságának szenteltem, és ami Bécsben történt, teljesen szembemegy ezzel. Minden a cipőjének köszönhető, a futása emiatt számomra teljesen jelentéktelen.”

 

A Brightoni Egyetem professzora jelentéktelennek nevezte Eliud Kipchoge teljesítményét. Fotó: Reuters/Lisi Niesner

 

Nem Yannis Pitsiladis az egyedüli, aki felemelte a hangját Kipchoge világraszóló eredményével szemben. Egy ismert amerikai futóedző, Steve Magness szerint a maratoni futásban a sokáig megdönthetetlennek hitt 2:04 és 2:05 körüli idők megjavítása egyedül a technológiai változásoknak köszönhető.

„Az érdemet nem akarom elvenni Kipchogétól, de a maratoni futásban a cipőfejlesztések tették lehetővé, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredmények születhessenek. Az atléták, akik évekig stagnáltak egy szinten, perceket gyorsultak így. Kipchoge mellett említhetném Kenenisa Bekelét, és a jövőben még többen lesznek rá képesek. Hogy be kellene tiltani ezeket a cipőket? Alighanem.”

Kipchoge cipője – Fotó: Cathal Dennehy twitter oldala

A kérdésben érdemes megvizsgálni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség álláspontját. A szervezet – amely már korábban tiltott be cipőket – szabályzatában a versenyzők felszerelését illetően így fogalmaz.

„Az atléták versenyezhetnek mezítláb vagy cipőben. A cipő arra szolgál, hogy védje a lábat a sérülésektől és futáskor stabilitást biztosítson. A cipők mindazonáltal nem juttathatják tisztességtelen előnyhöz a versenyzőt a többiekkel szemben.”

Kipchoge a Nike egyedi fejlesztésű cipőjét viselte sporttörténelmi futásakor, eltérőt azoktól a Nike NEXT% típusúaktól, amilyeneket az őt kísérő negyvenegy iramfutó kapott. Hogy mégis pontosan milyet, arról nincsenek hivatalos adatok, de különböző fényképek és kiszivárgott információk szerint a speciális belső rétegek szendvicsszerűen épültek egymásra és olyan hatást érhettek el, mintha folyamatosan ugródeszkára lépett volna.

 

Címlapfotó: Reuters/Leonhard Foeger

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.