Magyar futótitánok klubja

A világ legnépszerűbb sportágán belül rengeteg szakág létezik, ám most megalakult egy olyan egyesület, amelyben az aszfalt-, a terep- vagy az akadályfutók alkotnak egy közösséget.

A futás világában sok szakág létezik, a hosszútávfutástól kezdve a hegyi futáson át a terepakadály-futásig minden megtalálható a palettán. Habár az ágazatok különbözőek, mégis mindegyik alapja a futás. Nemrégiben létrejött a Magyar Futósport Egyesület, hogy a szakágakat kicsit közelebb terelje egymáshoz, közösséget teremtsen az amatőr futás különböző szubkultúrái között.

Az egyesületen belül pedig megszületett a Titans of Hungary csapata, amelyben a hazai futóvilág sok eredményes sportolója képviselteti magát.

Az egyesület céljairól, működéséről, a titánok csapatáról a két alapító, Kohán Balázs és Tóth Tamás beszélt.

„Az egyesület ötlete szerintem már korábban megszületett a fejünkben külön-külön is – mondta Kohán Balázs. – Aztán egy versenyen találkoztunk Tomival, eleinte üzleti kapcsolatban voltunk, majd ahogy láttuk, hogy jól kiegészítjük egymást, barátság lett belőle – ezután kezdtünk beszélni erről. Egy újabb szerencsés találkozás után csatlakozott hozzánk a terepakadályfutó-körökben ismert Ulrich Gábor, aki saját csapatának keresett egyesületet. Így kezdődött az ötlet megvalósítása, a hivatalos folyamatok elhúzódása miatt először a Titans of Hungary csapata alakult meg, és csak utána jött létre maga az MFSE.

Ez egyfajta »elitalakulata« az egyesületnek, amely a már eredményes, sikeres sportolókat tömöríti. Terepfutó-, ultrafutó-, terepakadályfutó-, sőt most már kutyásfutó-szakosztályunk is létezik.”

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kik csatlakozhatnak az egyesülethez.

Fotó: Magyar Futósport Egyesület

„Az egyesületbe nemcsak az elitfutókat várjuk, bárki csatlakozhat, aki egyetért céljainkkal, alapelveinkkel – folytatta Kohán Balázs. – Igyekszünk egyfajta ökoszisztémát kialakítani, amelyben az eredményes versenyzők támogatást kaphatnak, a kezdők, a hobbisportolók pedig motiváló közösséget, programokat és segítséget a tapasztaltabb futóktól, edzőktől. A titánok közé kerülhetnek, akik sikeresek a maguk területén, nem muszáj élvonalbeli versenyzőnek lenni, de valamilyen módon mégis kiemelkedően kell teljesíteniük.”

 

A tagoknak kevés a kötelezettségük, mert az alapítók nem szeretnék, hogy olyan kezdeményezések mellé álljanak, amelyeket nem éreznek magukénak.

„Lehetőséget adunk edzésekre vagy részvételt saját szervezésű versenyeken, de nem kötelezünk senkit – vette át a szót Tóth Tamás. – Célunk egy olyan közösség létrehozása, amelyben minden futó megtalálja a helyét, és ahogy már korábban említettük: segítséget, támogatást kaphatnak. A weboldalunkon bővebben lehet olvasni rólunk, a Titánok csapatáról, akik között olyan futók vannak már, mint Losonc Tímea, Szabó Sándor, Varga József és még sok kiváló sportoló. A honlapon lehetőség van a csatlakozásra is.”

Az OCR-versenyző Jancsár Lili is a titánok közé tartozik. Fotó: Magyar Futósport Egyesület

S ha már szóba kerültek az edzések, versenyek, erről is érdemes kicsivel többet megtudni. A titánoknál szeretnének jó minőségű versenyeket, edzéseket szervezni, motiválni az embereket, segíteni a fejlődésben.

A jelenlegi helyzetben a versenyek szervezése problémás, ezért virtuális futások zajlanak, amelyek teljesítéséért ugyanúgy jár érem, emellett pedig a nevezési díjakból a Magyar Vöröskereszt is kap támogatást. A futók több mint négymillió forintot gyűjtöttek, és még koránt sincs vége a kampánynak, főleg, hogy a vártnál jóval népszerűbb ez a lehetőség.

„A járványhelyzet elmúlása után is szeretnénk a jótékonysági tevékenységeket folyatni, szeretnénk több szervezetet is támogatni – összegeztek az alapítók. – A napokban elindulnak az edzéseink is, a szabályokat és járványügyi iránymutatásokat betartva zárt, mégis erdei pályán lesz lehetőségük a tagoknak, kezdőknek és haladóknak közösen edzeni. A későbbiekben indulnak nyílt edzések, instant körök és versenyek is, és bízunk benne, az ősszel már megtarthatók lesznek az egyesület saját szervezésű megméretései is, például a Mátrabérc Trail, a Tanúhegyek Trail és a Rundog. Reményeink szerint az MFSE olyan közösséggé válik, amelyben minden futó, akadályfutó megtalálja a helyét, és együtt tehetünk a magyar futósport jövőjéért.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.