Milyen rekordokat dönthet meg Csécsei?

Vasárnap este Csécsei Zoltán 24 órás futópados világcsúcskísérletbe kezd. A szintén világrekorder futó, Bérces Edit írásában bepillantást ad a csúcsok mögé, és kiderül, egy világrekord akár többet is érhet.

Húsz, tizenkilenc, tizennyolc… Megkezdődött a visszaszámlálás Csécsei Zoltán 24 órás futópados világcsúcskísérletéig, amelynek indítását 2020. január 19-én 18 órára tervezik. A rajtra ugyancsak készen áll Csécsei edzője, Pész Attila, valamint médiacsapata, Pantocsik Ferenc a Streamsport színeiben és a sokszorosan ExtremeMan újságíró, Marik Balázs.

Mivel a futópados futás minden távja kívül esik az atlétikai versenyszámok körén, a kedves olvasók és futótársak csak korlátozott mértékben tudnak tájékozódni ennek az egyre népszerűbb mutatványnak a körülményeiről, feltételeiről és eddigi vívmányairól, amelyeket a Guinness World Records, a Rekord-Klub Saxonia és (vagy) a Magyar Rekordegyesület tart számon.

12 óra. Csécsei Zoltán – Makai Viktória társaságában és szervezésében – 2016 decemberében minden korábbi 12 órás kísérletezőt virtuálisan lekörözve, 151.39 kilométert teljesített egy futópados csúcskísérlet keretében. A mai online Guinness-adatbázis szerint a legfrissebb bejegyzett eredmény 2018 májusából származik, amikor az ausztrál Matthew Eckford 147.3 kilométert tett meg Brisbaine-ben. A Rekord Klub Saxonia listája szerint azonban az olasz Vito Intini áll az élen 2018 decemberi, 152.5 km-es futásával.

A 24 órás futópados futás világcsúcsát a norvég Björn Tore Kronen Taranger tartja (Fotó: Bérces Edit)

24 óra. Csécsei Zoltán, a 2019-es világbajnoki ezüstérmes csapat erőssége, a Békéscsaba–Arad Szupermaraton, az Ultra Tisza-tó és a Szőlőskör férfi győztese kirobbanó formában tudhatja magát. Guinness-csúcstartójelöltünknek minden oka megvan a bizakodásra, hiszen 2014-ben kezdődő 24 órás tapasztalatgyűjtése során tizenkét alkalommal futott folyamatosan 24 órán át vagy azon is túl, például a Deseda Ultramaratont kétszer, Athéntól Spártáig kétszer, de olyan is előfordult, hogy hétköznapi halandóknak 24 óránál hosszabb időt igénylő pályát 22 óra alatt járt be (a Balaton körül).

A Guinness World Records a norvég Björn Tore Kronen Taranger nevét 2018 októbere óta 264.52 kilométeres futásával jegyzi. Eredménye egy sztenderd atlétikai pálya hosszával (egy körrel, azaz négyszáz méterrel) elmarad Csécsei aszfalton futott távjától (264.949 km). Sőt, egy pontosabb összehasonlítás kedvéért megemlítjük, hogy a tavalyi világbajnokságon Csécsei harminc kilométerrel kerekedett a norvég fölé, aki egyébként legjobbját hazai pályán, a gyönyörű bisletti betonalagútban futotta 2015-ben (257km).

A futópados futás fizikai vetületének előnyeit figyelembe véve (folyamatos frissítési lehetőség, kiszámítható laboratóriumi környezet, ütéscsillapítás, légellenállás hiánya) Csécseitől 270 km fölötti eredmény várható.

Ami a 12 órás futópados női eredményeket illeti, az online Guinness-adattárban az ír Sinead Kane 130.5 km-es teljesítményét jegyzik 2018-ból. Ugyanakkor a Rekord-Klub Saxonia adatai szerint a lengyel világbajnok, Patrycja Bereznowska 2019 júniusában 135.2 km-ig jutott 12 óra alatt, átszámítva két körrel elmaradva e sorok írója részeredményétől (136.1 km, 2004). (A 24 órás női világcsúcstartó ugyancsak Bérces Edit, 247.2 kilométerrel 2004 márciusa óta.)

Csécsei Zoltán vasárnap este kezdi meg a futópados csúcskísérletet

Csécsei Zoltán kísérlete során érdemes lesz még külön jegyezni a 12 órás és a 24 órás eredményeken kívül a további klasszikus résztávokat, illetve időtartamokhoz kötődő teljesítményeket: 6 órán, 18 órán, 50 km-en, 50 mérföldön, 100 km-en, 100 mérföldön és 200 kilométeren. A férfi 100 mérföldes csúcsot a Guinness-adattár az ausztrál Suresh Joachim Arulanantham 13 óra 42 perces eredményéhez köti 2004 novemberéből, míg a női csúcs 2004 márciusa óta változatlan: Bérces Edit, Budapest, 14 óra 15 perc 8 másodperc. Ebből is kikövetkeztethető, hogy Csécsei Zoltán futása révén is születhet egy 100 mérföldes vagy más résztávos rekord a hétvégén.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.