Műtétek után ob-győzelem tájfutásban

A nyáron egyszerre operálták lágyéksérv és vakbélgyulladás miatt a 26 esztendős Tugyi Leventét, aki önmagát és a mezőnyt is alaposan meglepve nyert vasárnap Zalaegerszegen.

Ahhoz képest, hogy Tugyi Levente alig két és fél hónapja még műtőasztalon feküdt, és egyszerre operálták meg két, külön-külön is nagy probléma miatt, a 26 esztendős sportoló vasárnap meggyőző fölénnyel nyerte meg a tájfutók rövid távú országos bajnokságát Zalaegerszeg belvárosában. A Diósgyőri TC versenyzője 15:06 alatt teljesítette a 4.1 kilométert, 19 másodperccel megelőzve Ormay Mihályt, a Tabáni Spartacus versenyzőjét.

„Már áprilisban jelentkezett hasi fájdalom, de nyárig húztam – kezdte Tugyi Levente. – Akkor diagnosztizáltak nálam lágyéksérvet és vakbélgyulladást, ezért július harmadikán egy füst alatt műtötték meg mindkettőt. Kérdezték is a műtőasztalon, sportoló vagyok-e, mert csak ötvenegyes volt a pulzusom, azaz nem izgultam túl a helyzetet.”

Az operáció után három hétig egyáltalán nem futott, azt követően is fokozatosan tért vissza. Gyakorlatilag négy héttel a távfutó ob előtt kezdett olyan munkát végezni, amelyet a saját szintjén edzésnek nevezhet. Bizakodásra adott okot, hogy hat nappal az ob előtt rajthoz állt a Wizz Air Budapest Félmaratonon, és 1:13:49-et futott. A helyzethez mérten teljesen elégedett volt az eredménnyel, bár később szeretné 70 perc alá szorítani a legjobbját.

„Nem különösebben kipihenten, elvárások nélkül indultam, ehhez képest a selejtezőn már nem ment rosszul. A döntő előtt összeszedtem a gondolataimat, felelevenítettem régi kedves emlékeket, például, hogy három éve min járt az agyam az ob-győzelem előtt, így sikerült jó eredményt elérni.

A pozitív gondolkodásban hiszek, a negatívakkal nem lehet előbbre jutni.

Nagyon megleptem magamat és a tájfutómezőnyt is.”

Részben azért is sikerült nyernie, mert nyomás híján nyugodtan és felszabadultan futott – ezt a mentalitást, felfogást mindenképpen meg akarja őrizni azokra az időszakokra, amikor már bátran támaszthat elvárásokat magával szemben.

„Korábban stresszeltem a versenyek előtt, a legutóbbi kettőt megelőzően viszont úgy éreztem, nincs veszítenivalóm, ezért lazán futottam.”

A tájfutó ob-ra visszatérve két érdekes párhuzamot is megemlített: 2017-ben Szerencsi Ildikóval egyszerre rajtolt, vele vette át a térképet, akkor ő nyert, míg Szerencsi másodikként zárt. Ezúttal ugyancsak közösen indultak, és Tugyi ismét elsőként ért a célba, igaz, Szerencsinek most az ötödik hely jutott. Ráadásul míg Tugyi Levente három éve éppen az ob hetében kezdte meg tanulmányait a Miskolci Egyetem Vegyipari Gépészeti Tanszékén, a mostani viadalt megelőző héten ugyanitt lett PhD-hallgató.

A tájfutással 2005-ben, egy iskolai toborzáson megismerkedő sportolóhoz egyébként közel áll a hagyományos futás is. Február 23-án élete legjobb idejével, 2:32:19-cel nyerte meg a Verdi Marathont Salsomaggiore Termében – már a koronavírus-járvány árnyékában.

„Kaptuk a híreket, hogy milyen problémák vannak alig húsz kilométerrel távolabb. Viszonylag simán jutottunk haza, de itthon már macerásabb volt.”

Másutt már nyilatkozott arról, hogy az idén szerette volna tovább javítani maratoni legjobbját 2:28-ra, ám a műtét sok mindent megváltoztatott, mindenesetre a Spar Marathonon rajthoz áll. Tájfutásban is várnak rá versenyek, lehetséges, hogy nevez az októberi, normál távú ob-ra, illetve egy novemberi csehországi versenyre, amely a jövő évi felnőtt-világbajnokság előversenye lesz: már csak azért is, mert célja, hogy rajthoz áll a vb-n.

Fotó: Turák Péter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.