Műtétek után ob-győzelem tájfutásban

A nyáron egyszerre operálták lágyéksérv és vakbélgyulladás miatt a 26 esztendős Tugyi Leventét, aki önmagát és a mezőnyt is alaposan meglepve nyert vasárnap Zalaegerszegen.

Ahhoz képest, hogy Tugyi Levente alig két és fél hónapja még műtőasztalon feküdt, és egyszerre operálták meg két, külön-külön is nagy probléma miatt, a 26 esztendős sportoló vasárnap meggyőző fölénnyel nyerte meg a tájfutók rövid távú országos bajnokságát Zalaegerszeg belvárosában. A Diósgyőri TC versenyzője 15:06 alatt teljesítette a 4.1 kilométert, 19 másodperccel megelőzve Ormay Mihályt, a Tabáni Spartacus versenyzőjét.

„Már áprilisban jelentkezett hasi fájdalom, de nyárig húztam – kezdte Tugyi Levente. – Akkor diagnosztizáltak nálam lágyéksérvet és vakbélgyulladást, ezért július harmadikán egy füst alatt műtötték meg mindkettőt. Kérdezték is a műtőasztalon, sportoló vagyok-e, mert csak ötvenegyes volt a pulzusom, azaz nem izgultam túl a helyzetet.”

Az operáció után három hétig egyáltalán nem futott, azt követően is fokozatosan tért vissza. Gyakorlatilag négy héttel a távfutó ob előtt kezdett olyan munkát végezni, amelyet a saját szintjén edzésnek nevezhet. Bizakodásra adott okot, hogy hat nappal az ob előtt rajthoz állt a Wizz Air Budapest Félmaratonon, és 1:13:49-et futott. A helyzethez mérten teljesen elégedett volt az eredménnyel, bár később szeretné 70 perc alá szorítani a legjobbját.

„Nem különösebben kipihenten, elvárások nélkül indultam, ehhez képest a selejtezőn már nem ment rosszul. A döntő előtt összeszedtem a gondolataimat, felelevenítettem régi kedves emlékeket, például, hogy három éve min járt az agyam az ob-győzelem előtt, így sikerült jó eredményt elérni.

A pozitív gondolkodásban hiszek, a negatívakkal nem lehet előbbre jutni.

Nagyon megleptem magamat és a tájfutómezőnyt is.”

Részben azért is sikerült nyernie, mert nyomás híján nyugodtan és felszabadultan futott – ezt a mentalitást, felfogást mindenképpen meg akarja őrizni azokra az időszakokra, amikor már bátran támaszthat elvárásokat magával szemben.

„Korábban stresszeltem a versenyek előtt, a legutóbbi kettőt megelőzően viszont úgy éreztem, nincs veszítenivalóm, ezért lazán futottam.”

A tájfutó ob-ra visszatérve két érdekes párhuzamot is megemlített: 2017-ben Szerencsi Ildikóval egyszerre rajtolt, vele vette át a térképet, akkor ő nyert, míg Szerencsi másodikként zárt. Ezúttal ugyancsak közösen indultak, és Tugyi ismét elsőként ért a célba, igaz, Szerencsinek most az ötödik hely jutott. Ráadásul míg Tugyi Levente három éve éppen az ob hetében kezdte meg tanulmányait a Miskolci Egyetem Vegyipari Gépészeti Tanszékén, a mostani viadalt megelőző héten ugyanitt lett PhD-hallgató.

A tájfutással 2005-ben, egy iskolai toborzáson megismerkedő sportolóhoz egyébként közel áll a hagyományos futás is. Február 23-án élete legjobb idejével, 2:32:19-cel nyerte meg a Verdi Marathont Salsomaggiore Termében – már a koronavírus-járvány árnyékában.

„Kaptuk a híreket, hogy milyen problémák vannak alig húsz kilométerrel távolabb. Viszonylag simán jutottunk haza, de itthon már macerásabb volt.”

Másutt már nyilatkozott arról, hogy az idén szerette volna tovább javítani maratoni legjobbját 2:28-ra, ám a műtét sok mindent megváltoztatott, mindenesetre a Spar Marathonon rajthoz áll. Tájfutásban is várnak rá versenyek, lehetséges, hogy nevez az októberi, normál távú ob-ra, illetve egy novemberi csehországi versenyre, amely a jövő évi felnőtt-világbajnokság előversenye lesz: már csak azért is, mert célja, hogy rajthoz áll a vb-n.

Fotó: Turák Péter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.