Négy hónappal szülés után az Alpokban

Csillag Eszter terepfutó a neves Ultra-Trail du Mont-Blanc CCC elnevezésű 101 kilométeres betétversenyén a negyedik helyen végzett, pedig április közepén adott életet második gyermekének.

A terepfutók egyik legfontosabb eseménye az Ultra-Trail du Mont-Blanc, amelyet először 2003-ban rendeztek meg az Alpokban. A 171 kilométeres viadal betétversenyei közül a CCC (Courmayeur–Champex–Chamonix) számít az egyik legnagyobb presztízsűnek („little sisternek”, vagyis kishúgnak aposztrofálják az UTMB viszonylatában), amelynek távja 101 kilométer, és 6100 méter szintemelkedés van benne, Franciaország mellett Olaszországot és Svájcot is érinti.

Ezen a CCC-n ért be negyedikként a 36 esztendős Csillag Eszter, aki Hongkongban él ugyan, ám júliustól októberig itthon tartózkodik Magyarországon, mert a koronavírus-járvány miatt másfél évig nem tudott hazajönni családjával. Szeretné, ha lánya magyarnyelv-tudása az óvodában fejlődne nem mellesleg versenyeken indul, és ezt immár Hongkongban is megteheti majd, amely a hiedelmek ellenére nem betonváros, negyven százaléka zöldterület, ráadásul szuper a terepfutó-közössége. A legmagasabb pontja 900 méter körüli, a páratartalom viszont rendkívül magas, ami megerősíti a szívet.

 

 

„Tavaly márciustól az idén augusztusban rendezett Vértes trailig csak virtuális versenyeken indultam, viszont futás szempontjából engem nem befolyásolt a pandémia, mert sokkal korábban kezdtem el futni, mint versenyezni – mondta a Csupasportnak Csillag Eszter. – Jó volt, hogy nem kellett tervezni, aggódni amiatt, hogy fáradtak a lábaim, szétfuthattam magam probléma nélkül. Sok virtuális erőpróbán vettem részt a futótársaimmal, aktív maradtam. Hongkongban sokkal szigorúbbak az előírások, most kezdik újból engedélyezni a versenyeket, korábban nem gyűlhetett össze négynél több ember egy helyen.”

A CCC előtt a legnagyobb kihívást az állította honfitársunk elé, hogy április közepén szült, és ennek tükrében a szokásostól eltérően kellett felkészülnie a 101 kilométeres futásra. Szülés után öt nappal már biciklizett, három hét elteltével futott is, június 1-jétől pedig úgy építették fel az edzéstervét, hogy ki tudja bekkelni, ha a szülés miatt valami nem úgy működik, ahogy elképzelte.

A terhesség alatt 3000 kilométert futott, tehát az erőnléte nem volt a béka feneke alatt, csak lelassult. Öt nappal szülés előtt még ment 56 kilométert, tehát a kihagyás nem volt hosszú, emellett december végéig heti 80–100, utána 60–80 kilométert futott edzésként, az elmúlt három hónapban pedig erősítés és cross training is szerepelt a programban.

 

 

„Az első lányom születése után hat hónappal kilencvenegy kilométernél abbahagytam egy száz kilométeres versenyt, tehát volt negatív előzmény, de félve nem jó rajthoz állni, és egyébként is felül akartam írni a rossz emléket. Az időjárás tökéletes volt, nem túl meleg, nem túl hideg, éppen ideális. Két nappal korábban a száznegyvenöt kilométeres távon, az úgynevezett TDS-en halálos baleset történt, emiatt aktiválták az úgynevezett »cold kitet«, vagyis a biztonság kedvéért pluszrétegeket kellett magunkkal vinnünk. A versenyen az első tíz kilométer a döntő, amelyen ezer méter a szintkülönbség, ott már körvonalazódnak az erőviszonyok. Az UTMB a terepfutás legrangosabb viadala, szuper érzés, hogy negyedik lettem, fontos lépés ez a terepfutó-karrieremben. Most vettem részt rajta először, meghatározó verseny volt, hiszen tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg” – hangsúlyozta Csillag Eszter, aki elárulta, az október 9-én esedékes Mátra Trailen biztosan elindul, az a verseny 56 kilométeres lesz, és 2800 méternyi szintemelkedés leküzdését követeli meg a futóktól.

Fotók: Ultra-Trail du Mont-Blanc

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.