Panorámakör: a terepfutók Margitszigete

A Budai-hegység egyik legismertebb, legkedvesebb, sokaknak a legszebb futóútvonalra vezeti el a terepet kedvelőket Kremlicza Levente: sorozatában a Hármashatár-hegy panorámakörét mutatja be.

A Budai-hegység egyik legnépszerűbb útvonala a panorámakör, mondhatni, ez a terepfutók Margitszigete. Nem csoda, hogy ennyire szeretik a futók, hiszen könnyen megközelíthető, könnyen teljesíthető és sok látnivalót tartogató útvonal. A Fenyőgyöngye étteremtől kezdődhet a futás, ami hagyományosan a Hármashatár-hegy felé indul, de a másik irányba is gyakran futják. Ha a „normál kört” futjuk, a Fenyőgyöngyétől jobbra kell mennünk az országos kéken, majd a zöld plusz jelzésen a Tábor-hegy felé kell kanyarodnunk, ahol rátérhetünk a szintútra – könnyű megjegyezni, mert egy sorompónál veszi kezdetét, és egy másik sorompónál ér véget (a szintút oda és vissza hét kilométer, és szint nem sok van benne, így alkalmas akár feladatos futásokra is).

Még az út elején „találkozhatunk” a Gückler-sziklával

A talaj kissé köves, így nem árt a lábunk elé nézni, és néha elnézni jobbra is, mert sok helyről nyílik pompás kilátás a fővárosra.

A panorámakör nem ér véget a sorompónál, hanem megy tovább a Virágos-nyereg felé, hogy aztán a sárga jelzésen folytatódjon. Elfutunk az Újlaki-hegy mellett, ahol jómagam például gyakran teszek egy kitérőt, hogy nézzem kicsit a tájat, ami minden évszakban gyönyörű: innen belátni a Budai-hegyek jó részét, rálátni a hármashatár-hegyi reptérre A Határ-nyereghez érve átváltunk ismét a kékre, elhaladunk az Oroszlán-szikla mellett, ami nem harap, így érdemes csinálni szelfit is akár, s gyorsan az Árpád-kilátóhoz érünk, ahol megint csak érdemes körülnézni egy kicsit. A kilátó 1929 óta várja a természetjárókat, Glück Frigyes kezdeményezte az építését, és róla nevezték el az ide vezető utat. Ezután már szinte csak lefelé vezet az utunk vissza a Fenyőgyöngyéhez, ahol véget ér a kicsivel több mint tíz kilométeres kör.

A Virágos-nyereg után ösvények keresztezik egymást – a sárga jelzésű lesz a jó irány!

Az útvonal rászolgált a nevére, mert több pontjáról is fantasztikus a panoráma.

Kezdő terepfutók is bátran futhatják, nincsenek hatalmas emelkedők s veszélyes szakaszok, akár télen is könnyen teljesíthető. Ráadásul minden évszakban más-más arcát mutatja a táj, ezért aztán többször is ajánlott megfutni az év során. Ha egyedül nem szívesen megy valaki terepre, csatlakozhat a számtalan ide szervezett közösségi futás egyikéhez, így nem marad ki az útvonal nyújtotta élményből.

A szövegkiemelésre kattintva az útvonalról letölthető gpx formátumú track is.

A Futóútvonalak sorozat eddigi cikkei: Spartacus-ösvény; Balboa-kör

CÍMLAPFOTÓ: Losonc Tímea

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.