Pikler Zsolt, az ifjú terepfutó tehetség

Mindössze tízéves kora óta fut a magyar ifjúsági terepfutó-válogatott tagja, a váci Pikler Zsolt, aki idén már a világbajnokságon is képviselhette Magyarországot.

Szemtelenül fiatal, hiszen csak tizenhat esztendős a Mecsek Maraton Team Sportegyesület terepfutó üdvöskéje, Pikler Zsolt, aki a legtöbb magyarországi terepfutóversenyen, ahol csak rajthoz áll, az élmezőnyben végez. Tehetségére és szorgalmára már a magyar terepfutó-válogatottnál is felfigyeltek, így a váci tehetség meghívót kapott a legjobbak keretébe, és a nyári ifjúsági terepfutó-világbajnokságon be már is mutatkozott a nemzetközi élmezőnyben.

2003-ban kezdett el futni, a versenyzés azonban nem volt szülői elvárás.

Zsolt édesapja lelkes amatőr terepfutó, ő is sok versenyen elindul. A fiatal sportoló számára így egészen kicsi gyermekkorától kezdve természetes volt, hogy a rendszeres sport a mindennapok része.

„A futás iránti érdeklődésemet édesapámnak köszönhetem, mivel ő már sokkal régebben elkezdett rendszeresen edzeni. Nap mint nap láttam, hogy megy az erdőbe futni, sohasem hagy ki egy edzést sem, és azt is észrevettem, mennyire élvezi. Így az ő példája alapján azt éreztem, hogy én is ki szeretném próbálni ezt a fajta sportot, és ahogy elkezdtem futni, egyből elkapott a hév.”

A rendszeres futás azonban nem jelentett azonnali versenyzést, hiszen az iskolát és a tanulást sem hanyagolja el az ifjú tehetség, így először az idejét kellett megtanulnia beosztani, majd négy év edzés után jöhettek már a kisebb versenyek is.

„Emlékszem, életem legelső futóversenye még aszfaltos borítású sík pályán zajlott, és mindössze kettő és fél kilométeres távot kellett leküzdeni. Azóta nemigen jellemző, hogy aszfaltos versenyeken indulnék, a terepfutás és a hegyi futás áll hozzám a legközelebb.”

Fiatal kora ellenére Zsolt igen megfontolt sportoló, így nem is kezdett el azonnal versenyezni, először fokozatosan felépítette az alapjait annak az edzésmunkának, amit ma már edzővel közösen fejlesztenek tovább.

„Edzőm Varga József, szintén nagyon sikeres terep- és hegyi futó. Amióta együtt készülünk a versenyekre, sokkal több minőségi edzésmunkát végzek, mint korábban, így már fél év után éreztem magamon a fejlődést.

A jövőt illetően is természetesen pozitív vagyok, és bízom a közös sikereinkben.”

A családja és az edzője mellett pedig népes csapat is szurkol Zsoltnak a versenyein.

„2017-től vagyok a pécsi Mecsek Maraton Team tagja. Nekem nagyon sokat jelent, hogy minden versenyemen, ahol csak rajthoz állok, képviselhetem őket is, és elmondhatom magamról, hogy van egy csapatom. Hálás vagyok, mert a távolság ellenére egyből befogadtak, és nagyon jó hangulat szokott lenni azokon a versenyeken, amelyeken a csapat tagjai is részt vesznek.”

Fiatal kora ellenére igen rutinos versenyzőnek számít Zsolt, és idén már az ifjúsági terepfutó-válogatott tagjaként is debütálhatott az Olaszországban megrendezett világbajnokságon.

„Nagyon kemény verseny volt, eddigi pályafutásom legnehezebbje. A pálya vonalvezetése is brutálisan kemény volt, mivel a 17.5 kilométerhez 1556 méter pozitív szintkülönbség társult.

A versenyen elért eredményemmel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy összességében elégedett vagyok, hiszen még soha életemben nem futottam ilyen nehéz körülmények között.

És azért a verseny rangja miatt bőven dolgozott bennem az izgalom is. Összességében fantasztikus élmény volt részt venni a világbajnokságon, és Magyarországot képviselni nemzetközi versenyen. Az idén a második eredmény, amire büszke vagyok, a romániai Primavera Trail Race-en elért második helyezésem a tíz kilométeres távon, illetve az is jó érzéssel tölt el, hogy az ország legrangosabb terepfutóversenyén, a Salomon Ultra Trail Hungary Visegrád Trail távjain tizenhetedik helyezett lettem.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.