Protézissel futotta le a maratonit

Az amerikai Dick Traum a fogyatékkal élők példaképévé vált, amikor 1976-ban első amputált lábú sportolóként lefutotta a New York Maratont. Később szervezetet alapított és edzőként is dolgozott.

Bár néhány hónapot még várni kell az évfordulóra, de csaknem 45 esztendeje, hogy Dick Traum első amputált lábú futóként teljesített jelentős maratoni versenyt, a New York Maratont. A történelmi tett rengeteg fogyatékkal élő, valamilyen problémával küzdő amatőr futó életére volt pozitív hatással.

 

 

A most nyolcvanéves férfinek 1965. május 30-án átlagosnak indult a napja. Beállt a benzinkútra tankolni, s éppen autója mögött állt, amikor egy másik autó nekihajtott. Mindkét lábán súlyos sérüléseket szenvedett, a jobbat térd felett amputálni kellett, de az elismert iskolai birkózó a történtek után nem süllyedt depresszióba. Mint egy 2017-es, a The Culture Tripen megjelent cikkben felidézte, a képlet egyszerű volt: elveszítette a lábát, ám folytatni akarta az életét. Tanult, dolgozott, de a hetvenes években érezte, már csak az egészsége miatt is szeretne ismét jó formába kerülni.

Csatlakozott egy fitneszprogramhoz a West Side YMCA-ben, az erre fordított pénzt utólag élete legjobban elköltött 300 dollárjának nevezte. A tíz perc futásból előbb egy mérföld, majd öt lett, hogy aztán lassan eljusson egészen a maratonit jelentő 26.2 mérföldes távhoz.

Aztán 1976. október 24-én olyasmit vitt véghez, amit még senki: amputált lábúként, protézissel lefutotta a maratonit a nagy presztízsű New York-i eseményen. Az időeredménye 7:24 lett, ám ezen messze túlmutatott a tette, amelynek jelentőségét akkortájt talán nem is érzékelte igazán. A mozgássérült vagy fogyatékossággal küzdő sportolók példaképévé, arcává vált. Egy évvel később ő inspirálta Terry Foxot, akiről nemrég írtunk honlapunkon: a fiatal elveszítette a lábát, ám elhatározta, hogy keletről nyugatra átszeli Kanadát. Csak a visszatérő rákbetegség akadályozhatta meg a Remény maratonijának teljesítését.

 

 

Dick Traum nem állt le, s tizenegy maratonit teljesített protézissel. Később újabb protézist kapott, és mert orvosa arra ösztökélte, hogy kíméletesen használja, áttért a kézzel hajtott kerékpárra – így további ötven alkalommal tette meg a klasszikus távot. Önmagán túlmutató jelentőségű, hogy 1983-ban létrehozta az Achilles Track Clubot, amely 2008-ban változtatta meg a nevét Achilles Internationalre. A névválasztás sem véletlen: a görög hősnek is volt sebezhető pontja, akárcsak a klubban sportoló, fogyatékossággal küzdő (sclerosis multiplex, látássérülés, hiányzó végtag) futóknak.

Traum alapítója és elnöke lett a szervezetnek, és 2019-ig irányította is, bő egy éve vonult vissza, ráadásként edzőként foglalkozott a sportolni vágyókkal.

Az egyesület a világ több országában segíti és támogatja a fogyatékossággal élő emberek futását, s hazánk is az Achilles International tagja.

Dick Traum tevékenysége és élete is megmutatja, hogy eltökéltséggel egy tragikus esemény is inspirációvá és motivációvá alakítható.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.