Rakonczay Gábor: a feladás nem opció

Két óceánátevezés és négy óceánátvitorlázás után vág neki ismét Rakonczay Gábor az Atlanti-óceánnak. Január 20-án egy speciális SUP hátán indul el az 5200 kilométeres útra, a Kanári-szigetekről Antigua szigetéig. Interjú.

Hiányzott már a nyár a hosszú hidegben töltött hónapok után? Miért vágyott vissza éppen most az óceánra?
Már a sarkvidéki expedícióim előtt is régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lehet az a minimális eszköz, amellyel még megvalósítható egy óceánátkelés. Természetesen az is jelentős motiváció, hogy ilyen formában még nem történt transzatlanti út. Ahogy elindulok a Kanári-szigetektől a Karib-térség irányába, egyre melegebb idő várható, így a legkedvezőbb időpontot választottam az evezésre.

A párosevezés, majd a szóló kenus út után, ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott, logikus lépés a kabin nélküli SUP mint az átkelés újabb eszköze, amelyen nem tud elbújni a vihar elől. Gyakorlatilag rábízza magát az óceánra és a hajójára. Ennyire tiszteli a természetet?
Eddig több mint másfél évet töltöttem nyílt vízen, az így szerzett tapasztalatok birtokában megvalósíthatónak tartom az utat. Való igaz, hogy tisztelem az óceánt, felnézek rá, és a környezet, amely az óceán közepén körülvesz, semmihez sem fogható vagy hasonlítható. Ilyenkor döbbenek rá igazán, hogy mi, emberek mennyire picik is vagyunk ezen a világon.

A korábbi hat utam során átélt élményeim hatása a mai napig kíséri a mindennapjaimat, ez a mostani azonban minden szempontból különleges lesz.

Az extrém sportoló a maga építette SUP-on próbál eljutni Gran Canariáról Antiguáig.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A saját tervezésű és építésű SUP az Old Benoni nevet kapta. Mit jelent?
A névadás során a sakkban ismert klasszikus nyitásra utaltam, amikor az ember mindent feltesz egy lapra, nincs döntetlen, és a feladás nem lehet opció. Ez egyben a Solo Transatlantic Sup Expedition üzenete, filozófiája is egyben, és a név magában foglalja az én hozzáállásomat is.

Történelmi tettet hajthat végre, hiszen gumicsónaktól kezdve, a kenun át, a kajakig már mindennel áteveztek az Atlanti-óceánon, ám a SUP-pal még soha senki. Mennyire hajtja egy belső késztetés, hogy újabb és újabb rekordokat döntsön meg?
Engem ez éltet bizonyos szinten. Nem feltétlenül a rekord, hanem hogy ne egy kitaposott úton haladjak. Ha olyasmit teszünk, amit eddig más még nem, annak valamennyi részletét precízen ki kell találni, és persze bevállalósnak is lenni kell hozzá.

Mekkora előnyt jelent a mentális felkészültségében, hogy ultrafutóként megszámlálhatatlan kilométer van a lábaiban?
Az ultrafutás nagyban növelte a monotonitástűrésemet. Ez pedig az óceán közepén elég meghatározó. De mondhatnánk, hogy fizikailag a keringésnek is jót tesz. A futás nekem életformát jelent, és rengeteget kaptam az utazástól.

Az eszköz kialakítása és a szükséges felszerelés beszerzése során a minimalizmusra törekedett. A technikai hátteret illetően azonban, okulva a korábbi tapasztalatokból, a lehető legfelkészültebb utazása előtt áll. Így nyomon tudják követni a családtagjai és a barátai, hogy épp hol és merre jár?
Igen, a Facebook-oldalalom keresztül napi szinten lesz aktuális helyzetjelentés, de a jeladómnak köszönhetően online bárki nyomon követheti, hogy éppen hol vagyok.

Valóban a maximális biztonságra törekedtem, több telefonnal is felkészültem az útra, valamint egy úgynevezett biztonsági mentőtutajt is magammal viszek, amelyben nagyon nagy vihar esetén több napot is át tudok vészelni.

Szeretném, ha ez az utam nem csak öncélú rekordkísérlet volna, hanem visszaadhatnék egy szeletet abból a rengeteg támogatásból, amit én is kapok. A korábbi expedícióim során ugyanis nagyon sok felajánlást kaptam, amelyeket eddig rendre visszautasítottam, de most úgy döntöttem, ne nekem érkezzenek ezek a hozzájárulások, hanem fordítsuk jótékony célra a befolyt összeget. Szívügyemnek tekintem, ha segíthetek, mint például tavaly, amikor Ötvös Ádám barátommal keresztülfutottunk az országon. Mindennap megálltunk, és gyerekeknek tartottunk motivációs előadásokat a sportról. Most egy mentőautót szeretnék csatasorba állítani, tehát erre gyűjtünk az evezésem során. A részleteket a közösségi médián keresztül hamarosan közzéteszem.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 januárjában.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.