Szatzker Csaba: idén 23 futóverseny

A kincsesbányai sportember harminc éve tartja az utánpótlás országos csúcsot kétezer méteren, de nem ezért emlékezetes neki a 2019-es esztendő, sokkal inkább a számtalan érem miatt.

Szatzker Csaba korábbi válogatott szeniorfutó kedvencei közé tartoznak a szenior fedett pályás és szabadtéri országos bajnokságok, de azért idén is körbefutotta a Balatont, részt vett a Kékes Csúcsfutáson, több terepfutáson és félmaratonin, és szokásához híven minden versenyről kupával vagy éremmel tért haza.

„Idén sok utcai futóversenyen indultam az egy kilométeres távtól a félmaratoniig, és szinte mindenhol korosztályos vagy abszolút helyezést értem el – foglalta össze 2019-es évét Szatzker Csaba – Az éjszakai futóverseny sajátos hangulatát Esztergomban és Budapesten is átélhettem, s tényleg csak ajánlhatom mindenkinek.”

A kincsesbányai sportoló idei legnagyobb élménye a Kékes Csúcsfutás volt, amelyen csaknem 12 kilométert kell megtenniük a vállalkozó kedvűeknek – 670 méter szintemelkedéssel. Szatzker Csaba szerint ezen a versenyen csak kemény felkészüléssel érdemes elindulni, mert bár a táv nem hosszú, az emelkedőket nehéz legyűrni.

„Sok terepfutóversenyen is indultam, s talán ezen a területen érzékeltem leginkább fejlődést magamon. Emelkedőkön keményen nyomni, lejtőkön mindent beleadni, ami a csövön kifér, magas pulzussal is robogni, hát nem egyszerű, de azért többször is volt olyan érzésem, hogy ez most nálam remekül működik. Az eredmények is ezt mutatják, elvégre minden terepversenyen dobogós voltam.”

Közben azért futott váltóban is mindkét Balatont körbefutó versenyen, sőt, át is úszta a magyar tengert.

„Bárcsak minden évem ilyen lenne, huszonhárom futóversenyen indultam, kettő még hátravan. Mindig az eredményekről kérdeznek, a legfontosabbnak mégis azt az érzést tartom, amelyet a futás ad, a remek közérzetet, a kiegyensúlyozottságot, a stresszmentes életet. Mindezt napi szinten megkapom ötvenhat évesen.”

Szatzker Csaba több mint harminc (!) éve tartja az utánpótlás országos csúcsot kétezer méteren! A szeniorfutó 45 (!) éve szerelmese a futásnak, s több százezer kilométer van már mögötte. Egykoron – többek között – atletizált, futballozott, kézilabdázott, sakkozott, asztaliteniszezett, sífutott és még kalapácsvetésben is kipróbálta tudását. Fiatalon a 800 métertől a maratoni távig megmérette magát, korosztályos országos bajnokságokat nyert – egyéniben, a válogatott tagjaként, mezei, váltó és maratoni csapatban.

 

Szatzker Csaba (balra) tehetségesnek tarja Nagy Nórit (jobbra), akivel olykor együtt fut.

 

„Jelenleg a futás három szakágát művelem, nagy kedvencem a pályaversenyzés. A szenior fedett pályás és szabadtéri országos bajnokságokat nagyon szeretem, régi futó ismerősök nagy találkozóhelye, és persze jó érzés a dobogóra is rendszeresen felállni. Ebben az évben is így történt a nyolcszáz, az ezerötszáz és háromezer méteres távokon. Az élet úgy hozta, hogy idén rendszeresen edzettem egy tizenöt éves, tehetséges hosszútávfutóval, Nagy Nórival. Ezzel összefüggésben sokat járok és futok Veszprémben is az egykori kitűnő távfutó Szemán János csoportjával. A jövő évre tekintve, gondolom, minden adva van, hogy az idei eredményeket megismételjem, vagy inkább túlszárnyaljam, mert a határok azért vannak, hogy folyamatosan tágítsuk.”

Nagy terve, hogy Kincsesbányán, ahol jelenleg él, civil szervezete (a Kincs Kultúra és Sport Egyesület) keretein belül létrehozzon egy sport, mozgás, futás iránt elkötelezettekből álló csoportot az egészséges életmód jegyében.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.