Sztárparádé a Piros 85-ön

Hamarosan rajtol az egyik legszínvonalasabb hazai teljesítménytúra és terepfutóverseny, a férfiaknál Muhari Gábor, Beda Szabolcs és Szabó Sándor, a nőknél Tiricz Irén és Lubics Szilvia is indul.

A szokottnál is izgalmasabbnak ígérkezik a 25. alkalommal megrendezésre kerülő Piros 85, amely bő két hét múlva, november 1-jén rajtol. A mezőnyben ugyanis a két háromszoros, pályacsúcstartó bajnokon – a nőknél Tiricz Irénen, a férfiaknál Muhari Gáboron – kívül is sok ismert futó található. Nevezni már csak a rövidebb távokra lehet, a 85 kilométerre kizárólag egy korábbi nevezés átvételével iratkozhat fel, aki eddig lemaradt. Erre október 18-ig díjmentesen, október 27-ig gyalogos távok esetén ötszáz, futóknál ezer forint ellenében van lehetőség.

„Hatalmas versenyre van kilátás, különösen a férfiaknál megjósolhatatlan a végeredmény – véli Kimmel Péter, a verseny rendezője. – Beda Szabolcs tavaly második lett, de idén nagyon jó formában van, nemrég 2:30-as maratonit teljesített. Rajthoz áll a Piros 85 korábbi győztese, Szabó Gábor, aki 2:28-as maratonival hangolt. Szintén nyert már versenyt Pálfy Márton, s Muhari Gábor háromszoros címvédő talán tőle tart a legjobban. Nem szabad elfeledkezni két szlovákiai magyar srácról, Milata Pascalról és Milata Patrikról sem, akik szintén meglepetést szerezhetnek, valamint Szabó Sándor is indul, aki a hegyifutó-világkupán nemrég a nyolcadik helyen végzett. A nőknél visszatér az öt évvel ezelőtti győztes, Lubics Szilvia és izgalmas párharcot vívhat Tiricz Irénnel, akinek az ideje évről évre javul. Tavaly a teljes mezőnyt tekintve is az ötödik helyen végzett, a negyedik Szabó Gábor utólag elmondta, csak arra figyelt a végén, hogy valahogyan maga mögött tartsa.”

A verseny szervezése a szokott mederben zajlik, sőt a korábbi évekhez képest egyre jobban tapasztalható a fejlődés. Az időmérést az eddigi „dugókás” módszer helyett ezúttal chip is segíti, ennek segítségével a célba érkező futók már száz méterekkel a cél előtt azonosíthatók. A célban két masszőr dolgozik délután négytől ameddig csak szükséges, és a célban sem a szervezők készítik el a meleg ételt, hanem külön erre a feladatra felvett emberek.

„Érdekes visszagondolni, hogy a Piros 85 történetének elején négy autóval oldottunk meg mindent, mostanra pedig buszok és teherautók segítik a rendezvényt. Jó látni, hogy egyre több szponzor lát fantáziát bennünk. A Kalifa nyolcvan kilogramm aszalt gyümölccsel támogat, a vega és vegán ételeket forgalmazó Vegacity étterem a versenyezők ellátásába szállt be, az ásványvizet pedig az Ave biztosítja. Remélem, az egész tömegsport elindul ebbe az irányba, és a cégek egyre inkább észreveszik, hogy megéri szabadidős rendezvényeket támogatni.”

 

A 2018-as verseny férfi dobogósai: a győztes Muhari Gábor, a második Beda Szabolcs, a harmadik Szabó Áron.

 

Az idei Piros 85-ön már csak a díjazás miatt is érdemes elindulni. A terepfutóversenyen a pályacsúcsot beállítók különdíja a korábbi évekhez hasonlóan 100 euró, az első helyezett azonban enélkül is összesen százezer forint értékű jutalmat vihet haza.

„A dobogósoknak a Springday Health Club kombinált fitneszbérletet ajánlott fel, a nyertesnek háromhavit, amelynek értéke hatvanötezer forint. A Tengerszem túrabolt tízezer forintos vásárlási utalványt ad az érmeseknek, illetve, akik meghatározott időn belül érnek célba, szintén ajándékban részesülnek. A Kalifa a dobogósoknak külön ajándékcsomaggal is készült. Mindezen felül vannak olyan csomagok, amelyeket random adunk oda a célba érkezőknek. Ezekben Hoka és Waldlaufer cipők, Tengerszem-utalványok és hasonló meglepetések találhatóak.”

(Nyitókép: Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) facebook oldala)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.