Tíz remek film a futásról

Dokumentum- és játékfilm, évtizedekkel ezelőtt készült klasszikus és alig néhány évvel ezelőtt bemutatott produkció is szerepel a listánkon, amelyet futásról szóló filmekből állítottunk össze.

A top 10-es listákkal kapcsolatban egyetlen dolog biztos: előbb-utóbb jön valaki, aki szerint ez vagy az hiányzik róla. Nem is a tévedhetetlenség tudatában szedtünk össze tíz, a futáshoz kapcsolódó filmet, hanem hogy a hosszú őszi-téli estéken legyen miből csemegézni. Szórakozásként, motivációként is érdemes megnézni egyik-másik alkotást, mert ha van is olyan, amelyik nem került fel a listánkra, garantálható: az alább felsorolt filmeknek ott a helyük. Szóval, elő a popcornt, aztán másnap a futócipőt!

Forrest Gump (1994)

Rákászat, háború, bajtársiasság – sok mindenről szól a Forrest Gump, ám a futás kihagyhatatlan a felsorolásból. Robert Zemeckis készített gyönyörű filmet Winston Groom regényéből, a felejthetetlenséghez kellett Tom Hanks érzékeny és nagyszerű játéka. Még most is a fülünkben cseng Jenny szállóigévé lett biztatása: Fuss, Forest, fuss!

Tűzszekerek (1981)

A sokszorosan díjazott klasszikus két brit atléta, Eric Liddell és Harold Abrahams igaz történetét dolgozza fel, akik az 1924-es párizsi olimpián versenyeznek egymás ellen. A film sportszakmailag is érdekes, edzéselméleti részletek is megjelennek a vásznon. Vangelis zenéje örök.

Harc a másodpercekért (1997)

Steve Prefontaine-t olimpiai érem nélkül is a legnagyobb futók egyikeként tartják számon, élete és karaktere egynél többször késztette filmforgatásra a szakembereket. Fájdalmasan rövid idő adatott neki, hiszen 24 évesen autóbalesetben hunyt el, ám addig is tett annyit, hogy nyomot hagyjon az emberekben. A müncheni olimpián a terrortámadás ellenére is azt akarta, hogy megtartsák az 5000 m-es döntőt, végül – esélyesként – dobogóra sem állhatott.

A hosszútávfutó magányossága (1962)

Olvasásra is ajánlott Alan Sillitoe elbeszélése, amelyből 1962-ben az Oscar-díjas Tony Richardson rendezésében elkészült A hosszútávfutó magányossága. A történet a munkásszármazású srácról, Colinról szól, aki javítóintézetbe kerül, és a sportolással kínálnak neki kiutat.

I Am Bolt (fordításban: Bolt vagyok, 2016)

Nem állítjuk, hogy a világ legjobb, futással kapcsolatos filmje, de kétségkívül érdekes mélyebben belelátni a világ valaha volt leggyorsabb emberének életébe. Az alkotásnak köszönhetően többet megtudunk a nyolcszoros olimpiai bajnokról, és nemcsak a felkészüléséről, hanem az emberi oldaláról is.

Ultra (2017)

Szépelgés nélkül mutatja be az ultrafutók kemény kihívását Simonyi Balázs. A Spartathlont teljesítő – 2019-ben az ötödik helyen végző – futó, filmrendező az élmezőny és a győzelemért zajló csata helyett öt sorson keresztül láttatja a világ egyik legnagyobb hagyományú ultrafutóversenyét.

Running on the Sun – The Badwater 135 (2000)

Az Ultra után következzen a sportban a Badwaterről készült 2000-es film. Az amerikai versenyt okkal tartják a világ talán legkegyetlenebb ultrafutó-viadalának, a távon kívül a terep is óriási kihívást jelent. Mel Stuart alkotása minden leírásnál érzékletesebben mutatja meg, miért is olyan kemény az esemény.

Rendíthetetlen (Unbroken, 2014)

Louis Zamperini élete filmes feldolgozásért kiáltott. Olasz bevándorlók leszármazottjaként lett amerikai futószár, aki szerepelt a nácizmus árnyékában rendezett 1936-os olimpián. A második világháborúban lezuhant egy bombázóval, 47 napig hánykolódott az óceánon, aztán japán fogságba került – mindent túlélt, hiszen maga írta meg emlékeit. Angelina Jolie rendező sok mindent próbált bemutatni a filmben, s ha nem is mindig sikerült, érdemes megismerni Zamperini életét.

The Jericho Mile (1979)

Michael Mann rendezése díjak sorát nyerte el, és szerepel több futófilmes összeállításban is. Larry Murphyt édesapja lelövéséért ítélték el, a Folsomban senyved. Hogy ne bolonduljon meg, futni kezd. Tudatában sincs annak, hogy mennyire gyors, aztán még az olimpiai válogatóra is eljut. A színész Peter Strauss komolyan vette a feladatát, rengeteget edzett.

Terepfutás (McFarland, 2015)

A Kevin Kostner alakította Jim White nem egyszerű figura, a modora olykor bicskanyitogató, ezért állandóan új munkahely után kell néznie. Az utolsó utáni lehetőségnek tűnik egy a mexikói határon fekvő kisváros, McFarland. Az edző és családja nem szereti a környezetet, de aztán hamar otthonra lel, plusz rájön, az ültetvényen dolgozó fiataloknak minden adottságuk megvan a futáshoz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.