Új rekord a 4270 kilométeres kihíváson

Megdőlt a körrekord az Egyesült Államok egyik leghosszabb instant túraútvonalán, miután Timothy Olson 51 nap, 16 óra és 55 perc alatt végigment a Pacific Crest Trailen.

Megdőlt a körrekord az Egyesült Államok egyik leghosszabb instant túraútvonalán. Az amerikai Timothy Olsonnak 51 napra, 16 órára és 55 percre volt szüksége a 4270 kilométer hosszú Pacific Crest Trail teljesítéséhez. Ez több mint nyolcvan kilométert jelent naponta, másfél hónapon keresztül, gyakorlatilag megállás nélkül.

A 37 éves amerikai terepfutó csaknem egy éven keresztül készült, és nem titkolt szándéka volt a korábbi körrekord megdöntése is. Eddigi pályafutása során sok szép eredményt tud felmutatni, mind közül azonban kiemelkedik a legendás Western States 100 Endurance Runon egymást követő három évben (2011, 2012 – itt pályacsúcsot is döntött, 2013) aratott győzelme, valamint a nem hivatalos terepfutó-világbajnokságnak is tartott franciaországi UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) leghosszabb távján elért negyedik helyezése 2013-ból. Hazájában az év terepfutójának választották 2014-ben. Nős, két gyermek édesapja, mostani kihívásán pedig harmadik gyermekükkel várandós felesége szinte végig elkísérte. S hogy miként lehet felkészülni a másfél hónapon keresztül tartó futásra? A célba érkezést követő első interjújában csak annyit mondott, hogy sok futással.

„Komolyra fordítva a szót, egy ilyen teljesítés nem a futómozgáson múlik, a futásra nem is edzettem lényegesen többet a szokásosnál, mivel amúgy is évek óta sokat futok – mondta a rekorder. – Így ez volt az erősségem. A gyenge pontokra azonban fokozottan készültem, ami nekem a zsákos futás és a teherbírás. Kellőképpen fel kellett erősítenem a tartó- és vázizmokat, a vállaimat és a nyakizmokat, hogy bírjam azt a súlyt, amelyet a túra során végig magammal kellett cipelnem. Így sikerült egy kis izmost is magamra szednem. Szerencsés vagyok, mert nem hátráltatott sérülés, így minden úgy sikerült, ahogy elképzeltem. Nagyon hálás vagyok a családomnak és mindenkinek, aki segített az utamon.”

A futónak több segítője is akadt. Sok rajongó és szurkoló is meglátogatta, és futott vele néhány kilométert közösen, illetve bizonyos pontokon egy lakóautóban tudott pihenni, ahol a családja és a barátai várták.

 

 

A nyugati partvidéken haladó Pacific Crest Trail az Egyesült Államok egyik legkeményebb kihívása. Az útvonal 4270 kilométeren keresztül vezet a mexikói határtól Kanadáig, futva, túrázva és lóháton lehet teljesíteni.

Az amerikai oltalom alatt álló ösvény hét nemzeti parkot, huszonöt védett erdőt érint, legmagasabb pontján pedig több mint 4000 méter a tengerszint feletti magasság. Az első teljesítést 1932-ben regisztrálták, míg a Timothy Olson jelenlegi körrekordját megelőző leggyorsabb futott idő Karel Sabble nevéhez fűződik, 52 nap 8 óra 25 perccel.

 

Körrekordok kora

A tavalyi év az FKT-ról szólt. De mi is az az FKT, azaz a fastest known time? A rövidítés magyarra fordítva a valaha futott legjobb időt jelenti. A koronavírus miatt a 2020-ban elmaradt versenyek helyett nagyon sok terepfutó választott magának különböző instant kihívásokat, és ismert útvonalakon, híres versenypályák nyomvonalán dőltek meg sorra a körrekordok a világ minden pontján. Egy FKT lehet bármilyen hosszúságú, a lényege, hogy QR-kóddal vagy valamilyen egyéb alkalmazással bizonyos időnként be kell jelentkezni a pályáról, vagy a futás során végig GPS-jeladót kell viselni, amelynek köszönhetően folyamatosan lehet követni, hogy merre halad a próbálkozó. A teljesítés végén pedig az órával mért trackkel kell igazolni, hogy a futó végig a kijelölt, hivatalos útvonalon haladt. Magyarországon a legkedveltebb instant túra a börzsönyi Kör, a Vértesben lévő Vérkör, a zalai DZD és a Mecsekben található OneDoorTrail.

 

A térkép a Pacific Cest Trail weboldalának tulajdona

Fotók: Timothy Olson/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.