„Újra rá akartam találni a futás örömére”

Bleier-Cseke Lilla, 2019 női ultrafutója tavaly ősszel elérte nagy célját, teljesítette első 24 órás versenyét. A mérföldkő után úgy érezte, váltania kell: szünetet tartott és most új edzővel, célokkal készül a folytatásra.

Futott?
Nem, éppen pihenőt tartok, délután jógázni megyek – válaszolta Bleier-Cseke Lilla, akit a Magyar Atlétikai Szövetség januárban 2019 legjobb női ultrafutójának választott. – A relaxálás és a nyújtógyakorlatok remekül illenek a futáshoz. Próbálok havonta minél többször, legalább néhány alkalommal eljutni.

A múlt évet elképesztő eredményekkel zárta. A mostani, lassan újrainduló futószezonban is hasonlóra készül?
Az idei felkészülésem nagyban eltért az előző két évtől. Akkor rendesen megvolt az őszi-téli alapozás, novembertől februárig edzettem a márciustól induló versenyszezonra. Tavaly októberben, életem első huszonnégy órás versenye után azonban pihenőt kellett tartanom. Amikor ugyanis négy éve futni kezdtem, ennek a teljesítése volt az álmom. Ahogy sikerült elérnem, gondolkodóba estem, hogyan tovább. Szeretném-e folytatni, úgy szeretném-e folytatni, ahogyan addig tettem. Úgy éreztem, mind a futásban, mind a magánéletemben változásra, változtatásra van szükség. Novemberben és decemberben hanyagoltam az edzéseket, és a magánéletemre koncentráltam. Januárban kezdtem újra futni, de nem ment könnyen.

Előfordult, hogy elterveztem, kimegyek futni, de inkább mást csináltam helyette. Dolgoztam, elvégeztem a házimunkát vagy csak aludtam tovább.

Bleier-Cseke Lilla 2019-ben a leggyorsabb női futó lett az UTT – akkor még – 111 kilométeres távján

Edzője, Márton Attila nem próbálta motiválni?
Ekkor már nem dolgoztunk együtt. Már év végén beszéltünk róla, hogy másként szeretném alakítani a futást az életemben, de még én sem tudtam, hogy hogyan és miként lenne ez jó. Semmilyen személyes problémánk nem akadt egymással, továbbra is nagyon hálás vagyok neki az elmúlt két évért, egyszerűen úgy éreztem, új impulzusokra van szükségem. De nem gondoltam volna, hogy ennyire hiányzik az, hogy valaki összefogja az edzéseimet, hogy legyen körülöttem egy csapat. Rájöttem, nekem sokkal jobban fekszik, ha van szabályrendszer, kijelölt edzésnapok, azaz egy keret, amihez igazodhatom. Egyénileg nem úgy haladtam a felkészüléssel, ahogyan kellett volna, ezért az év eleji versenyeket elengedtem, és márciusban megkerestem Szabó Gábort, akit futóberkekből már ismertem. Azt mondta, szívesen lát az edzésükön.

Ha jól sejtem, a koronavírus-járvány nem tett jót a közös munkának. Volt alkalmuk egyáltalán személyesen találkozni, beilleszkedett valamennyire az általa vezetett Sashegyi Gepárdok közé?
Amikor lementem az edzésre, egyből megtetszett. Az új közeg és a korábbitól eltérő edzésmunka hatalmas újdonságként robbant be az életembe, új motivációt, új szemléletet adott. Sajnos a korlátozások miatt valóban nem sokat találkoztunk, ami ismét próba elé állított.

Végre ott álltam kétszáz százalékos motiváltsággal, erre újból egyedül kellett készülnöm.

Érdekes időszak volt, sokan a környezetemben visszavették az edzéseket, mert versenyek hiányában elvesztették a motivációt. Engem ez nem befolyásolt, mivel más célt tűztem ki magam elé: újra rá akartam találni a futás örömére. Hajtott, hogy egyedül is megcsináljam az edzéseket, és minél jobban beilleszkedjek a „gepárdcsapatba”.

Bleier-Cseke Lilla kerékpározni is nagyon szeret

Hogyan érzi, az eltelt hónapokban sikerült visszanyernie a formáját?
Ezt nagyon nehéz megállapítani. Rólam érdemes tudni, hogy nem vagyok tudatos sportoló, még sokat kell tanulnom ezen a téren. Soha nem néztem például, hogy milyen pulzussal futok, hogyan teljesítek ezren, és egyebek. Edzéseken mindig az edzőre bíztam magam, ő mondta meg utólag, hogy ez most jó volt vagy nem sikerült olyan jól. Magamtól inkább a versenyeimre figyeltem. Ezekből, valamint a futás alatti érzéseimből mértem le, hol tartok. Most ez is átalakul. Nyilván az év eleji formámhoz képest fejlődtem, a januári-februári heti három alkalom édeskevés volt, márciustól állt vissza a rendszer az edzéseimbe.

Ennél is sokkal fontosabb viszont, hogy élvezem a futást, a teljesen más jellegű edzéseket, útvonalakat, az újdonságot, amit ez jelent. Meglátjuk, a versenyeken mire lesz elég.

A rendhagyó felkészülés az oka annak is, hogy a július 3-5. közötti Ultra Tisza-tó versenyen nem a címvédésért száll harcba, hanem a 65 kilométeres távra adta be a nevezését?
Abszolút, megfelelő őszi-téli alapozás hiányában korainak érzem a hosszabb, száz kilométer feletti távokat. Ha minden a megszokott mederben ment volna tovább, idén szerettem volna indulni ismét az UTT hosszú távján, vagy a Korinthosz 160-on, de a kevesebb több elv mentén haladva ezeket elengedtem, nem szeretnék kockáztatni egy sérülést. A Korinthosz nyolcvanas távján azonban terveim szerint ott leszek, az a másik nagy célom idén. Tetszenek még a QR-kódos futások, ahol versenyláz nélkül próbálhatom ki magam, és akár edzésnek is megfelelnek.

Tavalyi eredményei alapján az év női ultrafutójának választották. Az ilyen rangos elismerés motiváló vagy egyfajta nyomást okoz, hogy ezentúl is kiemelkedően kell teljesítenie?
Minden elismerésnek, dicséretnek, visszajelzésnek nagyon örülök, ezért óriási megtiszteltetésként éltem meg, hogy engem választottak. Nyilván hozott magával olyan érzéseket, hogy ezentúl még inkább szeretnék bizonyítani, de úgy gondolom, mindenkiben, aki versenyszinten űz egy sportot, alapból van egyfajta megfelelési kényszer saját maga és azok felé, akik figyelik a munkásságát. Ezt jó értelemben vett megfelelésnek értem, nem szeretném elvenni a futás örömét azzal, hogy muszájból csinálom.

Természetesen ha sikerült dobogóra állnom egy versenyen, az szuper, megtérül a sok befektetett energia és megkoronázza a közös edzői munkát is, de ha rosszabb passzban érzem magam vagy olyanok a körülmények, hogy az a maximum, a sima célba érésnek is ugyanúgy örülni tudok.

A lényeg, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, és ez az edzésekre is igaz. A díjat tehát teljes mértékben motivációnak érzem. A futás számomra örömforrás, aminek a sok szépség mellett ugyanúgy része a küzdelem és akár a fájdalom, de éppen az teszi különlegessé. Ahogy az életben is, próbálkozunk leküzdeni a nehézségeket, és közben megtanulunk értékelni minden egyes „kilométert”, ami a célunkhoz vezet.

Bleier-Cseke Lilla 2019-es eredménysora

2019. 03. 10. Szekszárd 6 órás országos bajnokság 77.059 km
2019. 03. 21-24. Balaton Szupermaraton 196 km/4 stages 15:17:02 (női pályacsúcs)
2019. 04. 27. Sárvári 12 órás futás 127.160 km
2019. 07. 07. Ultra Tisza-tó 111 km, 9:47:18 h (női pályacsúcs)
2019. 08. 31. PFB-Omszki ultra magyar bajnokság, 9:16:07 h
2019. 10. 20. Balatonfüred Ultramaraton 24 órás verseny 207.920 km

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz
Fesztivállal indul a tájfutószezon
Elrajtolt a virtuális Tour de France
Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.