Usain Bolthoz hasonlítják a szupertinit

Az amerikai Erriyon Knighton még csak 16 éves, de már a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaikai sprinterhez hasonlítják, s lehet, hogy fiatal kora ellenére indul a nyári olimpiai játékokon.

Nemrég több, futással is foglalkozó oldal beszámolt arról, hogy az amerikai tehetség, Erriyon Knighton profi szerződést írt alá az Adidasszal. A hír önmagában talán nem rengeti meg a világot, még ha ez azt is jelent, hogy a csupán 16 esztendős srác rögtön a profik közé lép, kihagyva a középiskola (2022-ben készül érettségizni) amatőröknek nyújtott lehetőségeit.

Az eredményei azonban jelzik, nem akármilyen adottságokkal rendelkezik, már 2019-ben 21.15-tel nyerte a 200 métert, tavaly pedig 20.33-at futott az Amateur Athletic Union junior olimpiai versenyén. A miheztartás végett: ez amerikai országos rekord a korosztályban, illetve ezzel az időeredménnyel a világ második legjobbja lett a 18 évnél fiatalabbak között, ráadásul 100-on 10.29-et repesztett. Mint utólag fogalmazott, részben ez a 10.29 változtatta meg a terveit, s itt érdemes visszacsatolni a bevezetésben említett szerződéskötéshez, amellyel egyúttal az is eldőlt, hogy az egyes portálok által a következő Boltként emlegetett fiatal végleg a futás mellett tette le a garast.

 

 

Erriyon Knighton ugyanis az amerikaifutballban is ígéretesnek számított, az elkapóként szereplő sportoló több jelentős amerikai NCAA-programba is bekerülhetett volna, például a neves Floridai Egyetemre is.

„Sokat kaptam a futballtól, ezért nehéz volt dönteni, ugyanakkor mégsem okozott nagy fejtörést. A futásban a karrierem sikeressége csak az én kezemben van, és tudom, mire vagyok képes” – idézte őt a Track and Field, de jellemző, hogy a középiskolai sporthírek között még a USA Today is beszámolt a profi szerződésről.

A srác egyébként úgy érzi, idővel képes lehet a legjobbakat is legyőzni. A Stellar Athletics ügynökségnél két korábbi profi futó, Ramon Clay és brit John Regis lett a menedzsere, utóbbi a 4×400-as váltóval az 1991-es világbajnokságon és az 1989-es budapesti fedett pályás vb-n 200-on nyert, olimpiai érmes. Talán nemcsak az ügyfél iránti elfogultság mondatja vele, hogy „nagy potenciál rejlik benne, és éhes a sikerre, amelyhez mindene megvan.”

A nyolcszoros olimpiai bajnok, a 100-on világcsúcstartó Usain Bolthoz egyébként azért hasonlították, mert 16 éves korában a jamaicai 20.13-at futott 200-on. Bár Knighton két tizeddel elmaradt ettől, ami persze ezen a távon nem kevés, ám egy világjárvánnyal súlyosbított idényben hozta ki magából a szintén megsüvegelendő időeredményt.

 

Fotó: AFP

 

Bár csupán a harmadik futóidényét tapossa, a sok siker megerősíti, ezért már az olimpia gondolatával is kacérkodik. A lehetségesnek látja-e a részvételt a 2021-es játékokon kérdésre így felelt: „Hiszek benne, hogy ha elég keményen edzek, sikerülhet.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.